A Walk in the Dutch Lowlands: topchefs brengen culinair eerbetoon aan Jonnie Boer

De topchefs  Joris Bijdendijk, Richard Ekkebus, Ron Blaauw, Sergio Herman, Nelson Tanate  en  Hans van Wolde  gaven afgelopen maandag in Hong Kong het startschot voor de culinaire tour  A Walk in the Dutch Lowlands , een drieluik waarin zeven prominente chefs de Nederlandse gastronomie centraal stellen.  De chefs   presenteerden gezamenlijk een menu dat is opgedragen aan  Jonnie Boer .

De tour is een initiatief van  Joris Bijdendijk  (RIJKS, Amsterdam) en  Richard Ekkebus  (Amber, Hong Kong) en vormt een eerbetoon aan  Jonnie Boer , de op 23 april overleden chef die wereldwijd bekendstaat als  the Father of Dutch Gastronomy .

Dat restaurant  Amber  in Hong Kong de aftrap verzorgde, is geen toeval: hier trad Jonnie Boer twintig jaar geleden op als de allereerste Nederlandse gastchef – een moment dat de deur opende voor internationale erkenning van de Nederlandse keuken.

“Ik ontmoette Jonnie toen we allebei zeventien waren. We droomden groter dan we zelf waren, aldus  Richard Ekkebus. Vanaf het eerste moment was er wederzijds respect. Jonnie was niet zomaar een chef; hij was een pionier die de Nederlandse gastronomie op de wereldkaart zette. Twintig jaar lang liet hij de wereld zien hoe rijk, puur en diep de Nederlandse keuken kan zijn. We kwamen elkaar vaak tegen tijdens internationale prijzen en ranglijsten, maar altijd bleef hij dezelfde gedreven, warme man.

Als we vandaag terugdenken aan zijn leven, voelen we zowel het grote verlies als diepe dankbaarheid. Zijn visie, zijn generositeit en zijn onvermoeibare streven naar perfectie hebben een blijvende indruk achtergelaten. Zijn liefde voor Nederland en zijn producten zullen toekomstige generaties blijven inspireren.

Laten we met deze tour niet alleen de chef eren, maar vooral de mens, de vriend, de mentor en de pionier die Jonnie voor velen was. Zijn licht blijft branden – in onze harten en in onze keukens.”


Later volgen nog avonden bij  RIJKS*  in Amsterdam (8 december) en bij  PrivéPrivée  in Antwerpen (datum volgt).




Foto’s: Jan Bartelsman | Cook Like a Chef