De Eetbare Jungle – Koppert Cress opent een interactieve proeftuin waar de toekomst van voedsel tot leven komt
De Eetbare Jungle van Koppert Cress is een levend, ademend en volledig eetbaar ecosysteem. Het is een plek waar chefs, foodprofessionals, beleidsmakers en innovators tijdens een multisensorische tasting-experience ontdekken wat de natuur te bieden heeft.
Op maandag 24 en dinsdag 25 november 2025 werd de opening van deze nieuwe Eetbare Jungle groots gevierd met een select gezelschap uit gastronomie, glastuinbouw, gezondheidssector en innovatie.
Een rariteitenkabinet van eetbare planten
Koppert Cress produceert in het Westland cressen en microgroenten en distribueert deze door heel Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Gebaseerd op ruim vijfentwintig jaar innovatie brengt de Eetbare Jungle van Koppert Cress meer dan 150 eetbare planten samen: van cressje tot volwassen plant, van zeldzame botanische vondsten tot experimentele variëteiten uit het living test lab.
“Hier mag worden geroken, geproefd en verwonderd”, aldus algemeen directeur Stijn Baan. “Iedereen die de jungle binnenstapt, ervaart hoe rijk en verrassend de wereld van planten werkelijk is.”
Op culinaire expeditie
Op maandag baanden 90 genodigden uit de culinaire wereld – van sterrenchefs tot leveranciers en productontwikkelaars – zich door het dichtbegroeide junglelandschap vol botanische verrassingen, aromatische vondsten en eetbare rariteiten. Zij kregen geen klassieke rondleiding, maar een multisensorische tasting-expeditie met onverwachte texturen, intense botanische smaken en experimenten uit het living test lab die zelfs doorgewinterde chefs wisten te verrassen.
Duurzaamheid, gezondheid & glastuinbouw
Op dinsdag werd de Eetbare Jungle opengesteld voor pioniers uit de beleidswereld, de gezondheidssector en de glastuinbouw. Bezoekers kregen een toekomstbeeld waarin plantkracht, gezondheid en technologie naadloos samenkomen.
Transparantie
Koppert Cress wil bezoekers een breder perspectief op het voedselsysteem geven. De jungle is daarbij een conversation starter. Stijn Baan: “De natuur is de basis van alles wat we doen bij Koppert Cress, maar soms is het alsof we in een wereld van uitersten zitten. Met aan de ene kant de natuurinclusieve, regeneratieve landbouw en aan de andere kant de hightech wereld van de glastuinbouw, die qua duurzaamheid elkaars tegenpolen lijken. Ik zie dat anders. Onze aanpak is minstens net zo duurzaam en ik denk dat we alle twee een rol spelen in een toekomstbestendig voedselsysteem.” Koppert Cress rapporteert jaarlijks over haar duurzaamheidsinspanningen, -doelen en -resultaten in het eigen duurzaamheidsmagazine Cress Compass.
Zelf ervaren
“Onze ambitie is om bezoekers te inspireren en aan te zetten tot een andere manier van nadenken over eten”, aldus Stijn Baan. Iedereen die wil, is – op afspraak – welkom in de Eetbare Jungle. Van keukenbrigades tot scholen en van beleidsmakers tot innovatieteams. Daarnaast biedt de nieuwe experience-omgeving in het Westland ook tal van mogelijkheden als unieke vergader- of eventlocatie.
Over Koppert Cress
Koppert Cress is wereldwijd pionier op het gebied van eetbare planten, microgroenten en botanische innovaties. Met een sterke focus op smaak en gezondheid inspireert het bedrijf chefs, onderzoekers en professionals om anders te kijken naar het culinaire potentieel van planten.