Eerbetoon aan Jonnie en Thérèse Boer met film document ‘Van de Kelder naar de Top’

Op maandag 27 januari jongstleden heeft Gault&Millau Nederland  Jonnie en Thérèse Boer verrast met een eerbetoon in de vorm van een film. Dit fantastische echtpaar heeft zoveel betekend voor de gastronomie in Nederland dat wij het tijd vonden om ze daarvoor in het zonnetje te zetten. Vele trouwe leveranciers van de Librije hebben dit samen met Gault&Millau mede mogelijk gemaakt.

Na ook zelf de nodige tegenslagen te hebben overwonnen is restaurant De Librije  uitgegroeid tot een groep met een hotel en zeer succesvolle restaurants in Zwolle, Bonaire en Curaçao. Al meer dan 35 jaar opereren zij n  op het hoogste culinaire niveau in ons land en hebben zij vele horeca talenten opgeleid en groot gebracht. De één opereert nog steeds onder hun hoede in één van de vele bedrijven binnen de ‘Librije Groep’; anderen zijn elders in Nederland of de wereld culinair succesvol en sommigen zetten hun eerste schreden als jonge horecaondernemers.

Voor dit film document genaamd ‘Van de Kelder naar de Top’ hebben we het afgelopen half jaar meer dan 40 topchefs, vrienden, (ex) medewerker en vele nu zelfstandige horeca ondernemers voor de camera gehad die allen een verleden hebben in de Librije.  Het is opmerkelijk hoeveel (jong) talent vanuit hun bedrijven zijn intrede heeft gemaakt binnen de Nederlandse gastronomie. Het is ons gelukt om dit volledig zonder medeweten van de hoofdpersonen te realiseren.

‘Van de Kelder tot de Top’
‘Van de Kelder tot de Top’ hebben wij op maandag 27 januari onthuld in bioscoop de Filmhallen in een kleine setting in de Parisienzaal in Amsterdam waar Jonnie en Thérèse onder valse voorwendselen naar toe gelokt zijn. Zij wisten niet dat ruim 120 aanwezige gasten de film en hun pure reacties in de grote zaal van de Filmhallen konden volgen. Dat werd gedurende de voorstelling bekendgemaakt. Aansluitend hebben we een culinaire ontvangst georganiseerd met de meewerkende partners en chefs uit de film.

Lifetime Achievement Award 2025
Het eerbetoon is op 11 februari jongstleden tijdens de gidslancering van Gault&Millau bekroond met de Gault&Millau  Lifetime Achievement Award 2025 . Het is een eerbetoon geworden aan mensen met een uitzonderlijke staat van dienst en een ode aan uitzonderlijk talent en doorzettingsvermogen. Jonnie en Thérèse met hun Librije zijn één van de gangmakers van de hedendaagse Nederlandse gastronomie, een huis van uitzonderlijke status die ver de landsgrenzen overstijgt. Bovendien fungeert dit huis als een grote inspiratiebron en incubator voor jong talent en de begeleiding ervan tot volwaardige en succesvolle horeca ondernemers of medewerkers op alle vlakken, om zo verder hun stempel op het Nederlandse gastronomische landschap te drukken.

Vanaf vandaag (16:40 uur) is de film ‘Van de Kelder naar de Top’ te zien op het YouTube kanaal van Gault&Millau Nederland.