Guus Meeuwis en Dick Middelweerd: culinaire en muzikale vrienden voor het leven



Het is heerlijk om af en toe
de
pannen en het fornuis
in
te ruilen voor
een draaitafel

en een mengpaneel.

 


We spreken met Guus en Dick halverwege maart, enkele dagen na het besluit van de regering om de horeca te sluiten.

Interview: STRRN Magazine #5
Tekst: Kees Bruins
Foto’s: Kosmos Uitgeverij

Het was de bedoeling elkaar te ontmoeten in de keuken van De Treeswijkhoeve, maar we zoeken nu telefonisch contact. ‘Het is natuurlijk niet leuk wat er allemaal gebeurt. We gebruiken deze tijd om de boel eens goed op te ruimen. Dingen waar je normaal geen tijd voor hebt,’ zegt Dick.

‘Nu we onze gasten even niet in ons restaurant kunnen verwennen, hebben we een aantal nieuwe gerechten toegevoegd aan onze afhaalservice ‘Trees voor thuis’. Gasten kunnen hier hun eigen menu samenstellen en een keuze maken uit verschillende voor- en hoofdgerechten en desserts. We gaan natuurlijk niet bij de pakken neerzitten!’

Dick over de samenwerking met Guus
Hoe is jouw vriendschap met Guus ontstaan?
‘Guus eet regelmatig bij ons in het restaurant. Tijdens onze gesprekken kwamen we er al snel achter dat de liefde voor lekker eten een van onze gezamenlijke passies is. Een lang gekoesterde wens van Guus was een eigen restaurant. Toen hij in 2015 twintig jaar in het vak zat, hebben we onder de naam Gustaaf een pop-up-restaurant in Tilburg voor vijf dagen geopend. Met ruim 400 gasten per dag was dit een enorm succes. Guus blijkt, behalve dat hij natuurlijk erg goed kan zingen en mooie liedjes kan maken, ook een geweldige kok te zijn. Hij mag zo bij mij in de keuken aan de slag! Door deze
succesvolle actie hebben we besloten om elk jaar samen iets leuks te gaan doen. Zo kwam het idee om een kookboek te maken. We hebben er nu twee uitgebracht.’

Welke rol speelt muziek in jullie vriendschap?
‘Muziek betekent heel veel voor mij. Ik ben al vanaf mijn jeugd met muziek bezig. Toen ik een jaar of dertien was, had ik al met een paar vrienden een soort drive-in show en een klein studiootje achter het huis. We wilden in die tijd ook een illegaal radiostation opzetten, maar dat mocht helaas niet van mijn ouders. Mijn muzieksmaak is heel breed. Met mijn kinderen ga ik bijvoorbeeld graag naar concerten
van Metallica, maar ik hou ook van goede housemuziek en natuurlijk van de muziek van Guus. Wat hij maakt vind ik fantastisch. Ik ben zijn muziek de laatste jaren echt op een heel andere manier gaan waarderen. We gaan ook elk jaar met het hele team van De Treeswijkhoeve naar zijn ‘Groots met een zachte G’-concerten in Eindhoven.’

Speel je zelf een instrument?
‘Nee helaas niet. Ik zou wel gitaar willen leren spelen en drummen lijkt mij ook gaaf om te doen. Mijn jongste zoon speelt wel gitaar en is veel met muziek bezig. Hij is nog zoekende en zou later graag een muzikale opleiding willen volgen.’

“Het is heerlijk om af en toe de pannen en het fornuis in te ruilen voor een draaitafel en een mengpaneel.
‘Ik draai af en toe, maar daar loop ik niet mee te koop, dat doe ik in de luwte. Het is heerlijk om af en toe de pannen en het fornuis in te ruilen voor een draaitafel en een mengpaneel. Het draaien en mixen van muziek is al heel lang een hobby van mij. Vroeger deden we dat met lp’s en singles. Nu staat alles
op MP3 en usb-sticks. Je hebt tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden. Ik heb op verschillende festivals mogen draaien, waaronder het Lakedance dansfestival. Ik heb ook met collega-topchefs Ron Blaauw en Ferry van Hout tijdens Symphony31, DJ meets orchestra voor 10.000 man in Rotterdam Ahoy gedraaid. Dat was echt fantastisch! Ik vind draaien super leuk om te doen, maar ik ambieer geen
carrière als dj. Als er iets op mijn pad komt wat ik leuk vind en het is ook nog werkgerelateerd, dan draai ik graag. Laatst heb ik bijvoorbeeld nog opgetreden op de Cas Spijkers Academie.’

Welke muziek kunnen wij verwachten in De Treeswijkhoeve?
‘Dat kan van alles zijn. Van soulmuziek, funk uit de jaren ’70, zoals Sister Sledge, Stevie Wonder en Marvin Gaye, tot Franse chansons die we elke zondagmiddag in het restaurant opzetten. Muziek is wel heel persoonlijk. Het is daarom best moeilijk de juiste muziek voor het restaurant te kiezen. Het is
zoeken naar een soort van gemene deler. Het is belangrijk dat je de juiste sfeer en rust weet te creëren, zodat de muziek ook weer niet echt opvalt. Het kan best zo zijn dat een bepaald nummer niet helemaal jouw smaak is, maar er moet wel iets tussen zitten wat je raakt. Je kunt het vergelijken met de opbouw van een menu; je kunt geen zes gerechten serveren waar je van je stoel af glijdt, zeg maar. Je moet af en toe net even iets anders hebben waarvan je denkt dat het toch wel heel mooi is bedacht.’

Derde kookboek, derde Michelinster?
‘Ik wil elke dag opnieuw beter presteren. Met de twee Michelinsterren die ik nu heb, ben ik heel blij. Daar gaat heel veel tijd en energie in zitten, en dat is wat ik het allerliefste doe.
Ik vind dat als je twee sterren hebt, je altijd moet streven naar meer. Als je denkt dat je er al bent, is het voor mij achteruitgang. Ook de mensen om mij heen willen graag vooruit. We zijn elke dag bezig om te kijken waar het beter kan. We willen onze gasten op het allerhoogste niveau blijven verwennen. Je moet het dan ook echt met het hele team doen: in je eentje lukt het je niet. Het zou wel super mooi
zijn als dat tot een derde Michelinster zou leiden. En een derde kookboek samen met Guus? Dat zal er echt wel een keer komen!’ >


Guus over de samenwerking met Dick

‘Ik vind het wel heftig hoor, wat er nu allemaal met de corona-crisis gebeurt. We hebben grote concerten op het programma staan. We monitoren dagelijks de situatie om te kijken wat we daarmee gaan doen. We moeten dit echt heel serieus nemen,’ begint Guus zijn verhaal. ‘Het is wel lastig om iedereen op één lijn te krijgen. Ik hoop echt dat iedereen het hoofd koel houdt. Maar goed, we gaan het nu over leuke dingen zoals muziek en koken hebben, toch?’

Volgens Dick ben jij een heel goeie kok?
‘Dat is een heel mooi compliment, zeker als dat komt van een tweesterrentopkok! Koken is inderdaad echt een passie van mij, die in mijn studententijd in Tilburg is ontstaan. We hadden in die tijd met vrienden een kookgenootschap waar we enthousiast de mooiste gerechten bereidden. Dat is nooit
meer weggegaan, ook niet bij mijn vrienden.’

“Het is bijna mediterend.

‘Als ik kook, kom ik echt tot rust; super ontspannend om te doen. Ik kan een hele dag bezig zijn met het uitzoeken van een recept, boodschappen doen, het klaarmaken van het eten, de wijn kiezen en natuurlijk met het opeten met vrienden en familie. Heerlijk, het is bijna mediterend. Als ik geen
zanger was geworden, had ik nu waarschijnlijk een eigen restaurant. Naast sporten, fietsen, en muziek, is koken één van de dingen die ik graag samen doe met Dick.
Tijdens ons project van het pop-up-restaurant Gustaaf vond ik het geweldig om samen met hem te mogen werken. Ik heb toen enorm veel van Dick geleerd en ben daardoor echt een betere kok geworden. Het zit hem vaak in heel simpele dingen en aanwijzingen bij zaken waar je misschien tegenop ziet om aan te beginnen. Als je dan met Dick werkt, kom je erachter dat je het ook best zelf kunt. Het heeft vooral te maken met veel doen en met vertrouwen. Dick is een geweldige kok, maar
bovenal ook een geweldig mens.’

Welke rol speelt volgens jou muziek in jullie vriendschap?
‘Dick draait graag en is echt een liefhebber van muziek. Toen we samen het pop-up-restaurant hadden, ging ik na 14 uur in de keuken te hebben gestaan nog met onze band spelen. Daarna ging Dick nog even draaien. We stellen ook al een paar jaar het menu samen voor de gasten die vooraf komen eten bij mijn concerten ‘Groots met een zachte G’.

“Als Dick gitaar zou willen gaan spelen, krijgt hij er direct één van mij.

‘Ik heb Dick alleen nog nooit met een gitaar in zijn handen gezien. Ik heb van hem een mooie buis gehad dus als hij gitaar zou willen gaan spelen krijgt hij er direct één van mij’, zegt Guus lachend.

Nieuw nummer schrijven of een nieuw recept ontwikkelen?
‘Ik doe dat allebei graag, het zijn vergelijkbare processen. Bij het maken van een recept laat je, net als bij het maken van een nieuw nummer, je gedachten lekker op de loop gaan.
Je probeert de ingrediënten waarmee je werkt op een zo mooi mogelijke manier samen te voegen, zodat er iets uit komt waar je blij van wordt. Maar belangrijker is nog dat de mensen om je heen er ook heel blij van worden. Dat is met liedjes schrijven precies hetzelfde. Je hebt een tekst die je op een bepaalde manier kunt samenstellen, je moet het arrangement maken, de akkoorden erbij zoeken, enzovoort. Het is constant bijsturen, constant proberen, net zolang totdat het goed is. En als het dan is gelukt en je ziet de mensen ervan genieten, net als van een mooi gerecht, dan is het geslaagd.’

Derde kookboek?
‘We hebben met elkaar afgesproken om te proberen één keer per jaar iets samen te doen op het culinaire vlak. Als er een goed idee komt, dan maken we graag kookboek nummer drie. We zijn nu aan het nadenken over andere leuke dingen om samen te gaan doen. En dat kan echt alle kanten opgaan. Als het zover is, komen we daar zeker op terug. Onze agenda’s
zijn onze grootste vijanden. Voor mij is dit jaar een jubileumjaar. Ik zit 25 jaar in het vak en we gaan voor de 15de keer ‘Groots met een zachte G’ doen. Daarnaast zijn we een nieuw album aan het opnemen en staan er in oktober twee concerten in de Webster Hall in New York gepland. Ik hoop dat dat doorgaat. Ik heb al in de Albert Hall in Londen en in Parijs opgetreden. Een T-shirt laten maken met daarop mijn concerten in Londen, Parijs en straks New York – dat zou echt fantastisch zijn in dit jubileumjaar, toch?’