Oaxaca in Amsterdam viert eerste verjaardag met speciaal gerecht voor Día de Muertos
Op 25 oktober was het precies één jaar geleden dat restaurant OAXACA haar deuren opende aan de Spuistraat in Amsterdam. De vele gasten die het gastro-Mexicaanse restaurant sindsdien heeft mogen verwelkomen, hebben al een goede indruk gekregen van de kwaliteiten van chef Joan Bagur. Niet alleen heeft hij de authentieke smaken en technieken van Mexico geadopteerd, hij zet zich ook in om de traditionele Mexicaanse gastronomie een wereldwijd podium te geven. Dat OAXACA veel Mexicaanse gasten onder de regulars mag rekenen en het feit dat Joan Bagur recent een prestigieuze onderscheiding voor zijn bijdrage aan de verspreiding van het Mexicaanse culturele erfgoed van het Mexicaanse Bureau voor Toerisme in ontvangst mocht nemen, getuigen van zijn absolute toewijding aan deze missie.
Neo-klassieke Mexicaanse Cuisine
Tot in zijn diepste vezels toegewijd aan de oorsprong van de Mexicaanse keuken, blijft Joan Bagur verrassen met zijn verfijnde creaties waarin hij zowel traditionele technieken als lokale ingrediënten integreert. De keuken van OAXACA is waar hij zijn kennis van authentieke Mexicaanse kookmethodes tot uiting laat komen, zoals het gebruik van nixtamalisatie voor de huisgemaakte maïstortilla's. Hij is een chef die veel respect heeft voor de seizoengebondenheid van producten en ingrediënten, wat leidt tot heldere smaken, diverse texturen en aantrekkelijke gerechten. De verse Mexicaanse ingrediënten – zoals Chile de árbol, Frijol, Miltomate, Acuyo, Verdolaga, Epazote, Quintonil en Flor de Calabaza – komen uit OAXACA’s eigen milpa’s (moestuinen) in Spanje. De vis komt dagvers uit de Noordzee.
Enchiladas met Tres Moles voor Día de Muertos
Día de Muertos (De Dag van de Doden) is de belangrijke Mexicaanse feestdag die op 1 en 2 november door alle Mexicanen wereldwijd wordt gevierd. Het is een moment om het leven te vieren, herinneringen te koesteren en de banden met de voorouders te versterken. Speciaal voor deze gelegenheid creëerde Joan Bagur het gerecht 'Enchiladas met Tres Moles', drie heerlijke opgerolde maïstortilla's gevuld met vlees en fruit, geserveerd in drie verschillende moles (Mole Negro, Mole Manchamantel en Mole Chichilo)*. Het gerecht is vanaf vandaag t/m 10 november beschikbaar.
Joan Bagur: ‘Día de Muertos, dat door UNESCO is erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid, viert een heel bijzonder moment op de Mexicaanse kalender. We zijn enthousiast om een culinaire ervaring en speciaal gerecht te creëren voor onze gasten, ter nagedachtenis aan de dierbaren die niet meer bij ons zijn.’
Vier het leven in OAXACA’s Mezcalería
OAXACA’s Mezcalería is sowieso dé plek voor een toost op het leven, de dag of jezelf. In een decor geïnspireerd op authentieke Mexicaanse cantina’s worden klassieke cocktails met een twist en antojitos (bar bites) geserveerd. Naast tequilas is er een zeer indrukwekkende mezcal-selectie. Deze is samengesteld in samenwerking met de gerenommeerde Oaxacaanse Maestro Mezcalerío Eric Hernandez van Destilerías Tlacolula. Volgens Joan Bagur is mezcal de mooiste spirit ter wereld, maar we nodigen je graag uit om zelf een oordeel te vellen!
*Er is ook een vegetarische en een veganistische optie van dit gerecht beschikbaar.
OAXACA
Spuistraat 279
1012 VR Amsterdam
020 2246123
www.oaxacaamsterdam.nl
STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.