Presentatie Michelingids Nederland 2024: Inter Scaldes bekroond met twee Michelinsterren en 10 nieuwe zaken met één ster.

- 10 restaurants worden voor het eerst bekroond met een Michelinster.
- 8 restaurants worden onderscheiden met een Groene Michelinster.
14 restaurants verliezen hun ster in de Michelingids van 2024.

Het Maastrichtse MECC was vandaag het decor van de Michelingids Ceremonie Nederland waar de langverwachte selectie voor 2024 bekend werd gemaakt. Het nieuwe palmares telt 1 nieuw restaurant met 2 Michelinsterren , 10 restaurants met 1 ster en 8 nieuwe restaurants met een Groene Michelinster. De volledige selectie van de Michelingids Nederland telt totaal 501 restaurants, waaronder 122 sterrenrestaurants.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingidsen: "Na het uitgebreide speurwerk dat onze inspectrices en inspecteurs met passie uitvoerden, zijn we verheugd om de restaurant selectie van de Michelingids Nederland 2024 voor te stellen. Deze weerspiegelt de durf, het talent en de toewijding van het Nederlandse gastronomische landschap. Verspreid over het hele land merken onze teams de opkomst van jonge talenten op die zich steeds meer laten gelden door hun eigenheid en toenemende culinaire creativiteit.”

De Librije behoudt zijn drie Michelinsterren al 20 jaar

Thérèse en Jonnie Boer blijven de vaandeldragers van de Nederlandse gastronomie. De Librije wordt al sinds 2004 onderscheiden met drie Michelinsterren en weet onze inspecteurs nog steeds te verbazen. Chef Boer is een ambachtsman die liefde voor het Nederlandse terroir combineert met uitheemse invloeden en inventiviteit. Hij staat nooit stil, blijft zichzelf ontwikkelen, maar vergeet nooit vanwaar hij komt.

Inter Scaldes wordt met twee Michelinsterren onderscheiden

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen mogen we ook gerust als roemrijk omschrijven. En ook hier staat een powerstel aan het roer: Sanne en Jeroen Achtien. Ze namen de zaak een jaar geleden over, gaven het manoir een diepgaande metamorfose en brachten Inter Scaldes op korte tijd opnieuw naar de top van de Nederlandse gastronomie. Chef Achtien vermengt zijn Friese roots, de Zeeuwse omgeving en de ervaring die hij opdeed in Zwitserland. Zijn vakkennis staat buiten kijf, zijn creativiteit staat ten dienste van diepe smaken. Dit instituut heeft zich ontwikkeld en is helemaal klaar om de toekomst te bestormen.  De Michelingids Nederland 2024 telt in totaal 19 restaurants met twee Michelinsterren.

10 restaurants worden voor het eerst bekroond met een Michelinster

Nederland heeft zijn plaats afgedwongen als culinaire bestemming. Dat wordt dit jaar alweer bevestigd met 10 opwindende nieuwe sterren. In Leende vinden we Sabero van Sonja en Nico Boreas terug, die kleinschaliger gingen werken maar nog steeds een toonbeeld van vakmanschap blijven. Ook Niven Kunz van  Triptyque   in Wateringen is geen onbekende. Zijn 80/20 filosofie komt vandaag tot uiting in een creatieve less is more keuken die resoluut voor diepgang kiest. Bij  Lutum   in Wijk bij Duurstede worden de korte keten en de seizoenen eveneens gevierd met een levendige, expressieve keuken.

Voor een fijne mix van Zeeland en het mediterrane zeegebied moet u in Cadzand zijn, bij het  Demain  van Dani Hoefnagels. Joey Stinissen van  Zenith  in Apeldoorn laat schoonheid dan weer rijmen met diepgang en punch. En dat je voor een hoogwaardige gastronomische maaltijd geen luxeproducten behoeft, bewijst Lars Aukema van  Restaurant Affect  in Zwolle, waar regionale en internationale smaakmakers gevoelig worden gecombineerd. De mix van Aziatische umami smaken en levendigheid typeren dan weer de keuken van Joey van Heesbeen, die u achter de kachel vindt van  Restaurant 1857   in Roosendaal.

We trekken vervolgens naar Sint-Oedenrode, waar Casimir Evens bij  Odille   graag natuurlijke nuances en diepe sauzen toevoegt aan zijn kleurrijke creaties. Voor een innemende mix van topwijnen en wereldse, friszurige nuances, moet u bij Dorus Floris van  Restaurant Showw  in Amsterdam zijn. En dan is er nog, last but not least,  Joann  in Enschede, waar de expressieve creativiteit van Emiel Kwekkeboom onze inspecteurs heeft overtuigd.  De Michelingids Nederland telt in de selectie 2024 totaal 102 restaurants met een Michelinster.

Acht nieuwe Groene Michelinsterren

De Groene Michelinster is uitgegroeid tot hèt symbool van duurzame gastronomie.  Elk restaurant ontwikkelt initiatieven volgens zijn eigen filosofie en mogelijkheden, maar wat al deze zaken verenigt, is een gemeenschappelijke ambitie en oprechtheid.  Dit jaar worden niet minder dan acht restaurants toegevoegd aan de selectie:  Fermin   in Rotterdam,  Flores  in Nijmegen,  Heimat  i n Utrecht,  Kook Atelier op Oost   in Oosterend,  Lutum  in Wijk bij Duurstede,  Mearkas  in Eastermar,  Neder  in Alkmaar en  Restaurant Vannu   in Bavel. Meer informatie over de inspirerende visies van deze restaurants vindt u op hun respectievelijke pagina’s op onze website.  De Michelingids Nederland telt in de selectie 2024 totaal 23 restaurants met een Groene Michelinster.

MICHELIN AWARDS
De Michelingids zet zich door middel van Awards in voor de erkenning van de diversiteit van degenen die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen en voor de bevordering van jong talent en vakmanschap.  Sonja Boreas  wordt onderscheiden met de  MICHELIN SERVICE AWARD  vanwege haar exemplarische rol van gastvrouw bij Sabero in Leende. De naturel waarmee ze elke gast een persoonlijke service weet te bieden, is een voorbeeld voor elke zaalmedewerker.  Lendl Mijnhijmer   van Restaurant SHOWW in Amsterdam sleept de  MICHELIN SOMMELIER AWARD  in de wacht voor zijn deskundige wijnadviezen en fijne wijnpairings. Hij laat zijn gasten proeven, ontdekken en neemt ze mee in zijn verhaal.  De  MICHELIN AWARD JONGE CHEF  gaat naar  Sofiane Bons  van Joelia in Rotterdam. Hij geeft jeugdige schwung aan de Michelinster en mixt de power van zijn Franse roots met wereldse levendigheid. De jonge chef heeft indruk gemaakt op onze inspecteurs en is erin geslaagd om de ster te behouden bij Joelia.

15 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

De inspecteurs van de MICHELIN Gids hebben dit jaar 83 Bib Gourmand restaurants geselecteerd, waarvan vijftien nieuwe adresjes. Een voor een voorbeelden van een geweldige prijs-kwaliteitverhouding en generositeit. Onder de nieuwkomers vinden we bijvoorbeeld  Lucie Cocina  in Eindhoven met zijn Spaanse tapaskeuken, de royale Indonesische keuken van  Café Samabe  in Haarlem en de traditionele Franse smaken van  Auberge – cuisine française  in Amsterdam. Of wat dacht u van de creatieve keuken van  Niemeijer  in Groningen en de ongedwongen lekkernijen met exotische knipogen van  Resumé by 6&24  in Den Haag.

14 restaurants verliezen hun ster in de Michelingids van 2024
De volgende restaurants verliezen hun ster om diverse redenen, conceptwijziging, definitieve sluiting, wisseling van de chef enzovoort:

- De Rozario –  Helmond
- Rantrée – Maastricht
- Graphite – Amsterdam
- Japanse Cuisine Yama - Rotterdam 
- Vigor – Vught
- Le Restaurant – Amsterdam
- Vanderveen – Amsterdam
- Olivijn – Haarlem
- AIRrepublic – Cadzand 
- Pure C - Cadzand
- FG Food Lab - Rotterdam
- Brienen aan de Maas - Well
- De Kromme Watergang - Slijkplaat, van twee naar één ster
- Julemont - Wittem

De Michelingids Nederland 2024 – een overzicht:

501 restaurants waaronder:

- 1 restaurant met drie Michelinsterren;
- 19 restaurants met twee Michelinsterren (1 nieuwe);
- 102 restaurants met een Michelinster (10 nieuwe);
- 23 restaurants met een Groene Michelinsterren (8 nieuwe);
- 83 Bib Gourmand restaurants (15 nieuwe).

De gratis  Michelingids  applicatie is gratis beschikbaar op  iOS  en  Android .

Ontdek   HIER  alle nieuwe restaurants in Nederland.

Over Michelin
Michelin bouwt aan een wereldwijde toonaangevende fabrikant van levensveranderende composieten en ervaringen. Michelin is al meer dan 130 jaar een pionier op het gebied van technische materialen en beroept zich nu op deze unieke kennis om een significante bijdrage te leveren aan de menselijke vooruitgang en aan een duurzamere wereld.

Op basis van zijn diepgaande knowhow over polymeercomposieten innoveert Michelin voortdurend om banden van hoge kwaliteit te produceren evenals componenten voor kritieke toepassingen in veeleisende sectoren als mobiliteit, bouw, luchtvaart, koolstofarme energie en gezondheidszorg.

De zorg die besteed wordt aan zijn producten en de diepgaande klantenkennis inspireren Michelin om de beste ervaringen te bieden. Dit varieert van het leveren van data- en AI-gebaseerde geconnecteerde oplossingen voor professionele wagenparken tot het aanbevelen van uitstekende restaurants en hotels via de Michelingids.

STRRN Magazine  - alles over de culinaire top van Nederland.