Topkok Yotam Ottolenghi komt naar Amsterdam

Yotam Ottolenghi keert terug naar Amsterdam. Begin 2026 opent de internationaal gerenommeerde chef, restaurateur en bestsellerauteur zijn  eerste restaurant in Nederland  in het Mandarin Oriental Conservatorium, Amsterdam – het hotel dat momenteel nog bekendstaat als het Conservatorium Hotel.

Voor Ottolenghi voelt de opening als een terugkeer naar zijn roots. In de jaren negentig woonde hij in Amsterdam, waar hij in 1995 zijn master filosofie en vergelijkende literatuurwetenschap afrondde. Ruim dertig jaar later brengt hij zijn kenmerkende keuken naar de stad die hij ooit zijn thuis noemde.

Belangrijke schakel in transformatie hotel
Het restaurant wordt gevestigd in het Museumkwartier, op loopafstand van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw. In januari 2026 wordt het Conservatorium Hotel officieel hernoemd tot  Mandarin Oriental Conservatorium, Amsterdam . Ottolenghi Amsterdam vormt een van de culinaire speerpunten van deze transformatie.

“Terugkeren naar Amsterdam voelt als een walk down memory lane,” aldus Ottolenghi. “Midden jaren negentig was het een stad vol energie, vrijheid en gezelligheid. Nu openen we hier ons tweede internationale restaurant, in samenwerking met Mandarin Oriental, op een plek die voor mij persoonlijk veel betekent.”

Groenten centraal, delen aan tafel
De keuken volgt dezelfde filosofie als Ottolenghi’s Londense restaurants:  groenten in de hoofdrol , uitgesproken smaken, fermentatie en ingelegde ingrediënten. Het concept is geïnspireerd op zijn restaurant ROVI in Londen en draait om  family style dining  met kleurrijke sharing plates, grotendeels bereid met lokaal geproduceerde ingrediënten. Het restaurant zal ontbijt, lunch en diner serveren.

Ottolenghi Amsterdam wordt gesitueerd in het iconische glazen atrium van het hotel. Het interieur combineert warme houttinten met rood- en goudaccenten en balanceert tussen de toegankelijkheid van een buurtrestaurant en de herkenbare Ottolenghi-signatuur.

Internationaal succes
Ottolenghi verwierf wereldwijde faam met kookboeken als  Plenty Simple  en  Comfort . In Nederland heeft naar schatting één op de acht huishoudens een van zijn boeken in huis. Na zijn opleiding aan Le Cordon Bleu in Londen opende hij in 2002 zijn eerste deli in Notting Hill. Inmiddels omvat het Ottolenghi-imperium elf locaties, waaronder zeven restaurants. Zijn meest recente opening vond begin 2025 plaats in Genève, eveneens in samenwerking met Mandarin Oriental.

Met Amsterdam opent Ottolenghi zijn  twaalfde locatie en achtste restaurant , waarmee hij zijn Midden-Oosters geïnspireerde keuken voor het eerst naar Nederland brengt.

Een plek voor de stad
Volgens Susanne Hatje, General Manager van Mandarin Oriental Conservatorium, Amsterdam, krijgt het restaurant een centrale rol binnen het vernieuwde hotel:
 “Ottolenghi Amsterdam wordt een gastvrije, gemeenschapsgerichte plek voor zowel hotelgasten als Amsterdammers. Het restaurant weerspiegelt de energie en diversiteit van de stad en versterkt de verbinding tussen het hotel en het culturele leven van Amsterdam.”

Nadere details over de exacte openingsdatum worden in het  eerste kwartaal van 2026  bekendgemaakt.