13 chefs strijden in Cookoff om plek in Nederlandse finale Bocuse d’Or
Maandag 19 juni is het zo ver: de Cookoff voor Bocuse d’Or Nederland. Maar liefst 13 chefs gaan de strijd aan voor een plek in de Nederlandse finale op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam.
Er zijn vijf finale plekken te vergeven die ook alle vijf worden ingevuld. De vijf besten gaan door. De extra voorronde binnen de wedstrijd is het gevolg van het overweldigend aantal aanmeldingen en de hoge kwaliteit van de chefs die hebben aangegeven mee te willen doen aan deze prestigieuze wedstrijd. Uiteindelijk waren er 15 teams die zich hebben aangemeld, waarvan er nu 13 gaan strijden in de Cookoff. Dit aantal aanmeldingen is serieus veel ten opzichte van eerdere edities.
De Cookoff zal gekookt worden door de chef, zonder hulp van de commis.
Maandag 19 juni wordt dan bekendgemaakt wie de vijf beste kandidaten zijn die zich plaatsen voor de Nederlandse finale.
De kandidaten
De volgende chefs nemen deel aan de Cookoff van deze Olympische Spelen onder koks:
• Paskal Karels, Karels Restaurant | Hotel
• John Smeets, Budget catering.
• Louis Craninckx, Odille
• Maarten Duives, zzp-chef-kok
• Jos van der Noll, Le Nord
• Djailany van de Laarschot, Restaurant Nastrium
• Mark Captein, Orangerie De Pol
• Pasquale Carfora, Restaurant Aroma
• Jeffrey Kuster, Het Seminar
• Leendert Klaassens, patissier, chef-kok en culinair adviseur
• Sjaak-Jan de Jong, Auberge de l'Ill
• Mitchell Tromp, Cuisine D'Amis
• Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje*
De opdracht
De Cookoff zal bestaan uit een opdracht op basis van een Mystery Box. Naast de ingrediënten uit de Mystery Box kunnen de kandidaten gebruik maken van producten en ingrediënten die op een merchandise tafel ter beschikking worden gesteld door de sponsoren en partners van Bocuse d’Or Nederland.
Vakjury
In een drie uur durende Cookoff tonen de chefs hun creativiteit en kwaliteiten aan een vakjury. Deze jury bestaat uit:
• Arjan Speelman, sterrenchef bij Ciel Bleu** gevestigd in Hotel Okura
• François Geurds, SVH Meesterkok bij FG Foodlabs* en FG Restaurant**
• Marcel de Leeuw, SVH Meesterkok, Chef2Chef Manager bij Nestlé professional
• Alain Alders, SVH Meesterkok, F&B manager bij The Duke Golf Nistelrode
• Marco Poldervaart, SVH Meesterkok bij ’t Havenmantsje
De Kookfabriek in Rotterdam is in dit geval een speciale wedstrijdsponsor van de Cookoff en stelt de ruimte voor de wedstrijd gratis ter beschikking. Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat de wedstrijd Bocuse d'Or als nooit tevoren leeft in de Nederlandse gastronomie.
Nederlandse finale Bocuse d’Or 18 september 2023
Stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Bocuse d’Or is de grootste gastronomische competitie van de wereld. Maximaal vijf kandidaten gaan de strijd met elkaar aan tijdens de Nederlandse finale maandag 18 september 2023 op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De Europese finale is in Noorwegen op 19 en 20 maart 2024, gevolgd door de wereldfinale in Lyon in 2025.
Officiële partners
Deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Perridon Holdings, CHEF Néstle Professional, Tork, BRITA, VanDrie Group, BModesto, Imperial Heritage Caviar, Koppert Cress, SVH, Le Nouveau Chef, François Geurds Group, Gastvrij Rotterdam, Entree, De RestaurantKrant, Spijker en Co en Raspberry Craft. Ook partner worden? Neem dan gerust contact op met het bestuur.
STRRN Magazine - Alles over de culiniare top van Nederland.