Bij de buren: 22 nieuwe Michelin sterren in Spanje

Maandagavond is in Madrid weer het Michelin-gala gevierd maar dit keer zonder publiek, slechts met enkele topchefs en een handvol aanwezigen terwijl alle genomineerde restaurants en topchefs via internet het gala bijwoonden.

Spanje heeft er dit jaar 22 restaurants bijgekregen met een tweede of eerste Michelin ster terwijl er geen nieuwe restaurants bij zijn gekomen met een derde ster.

Spanje is en blijft een van de Europese landen met de meeste Michelin sterren. Ook dit jaar heeft Michelin weer veel nieuwe sterren gegeven aan restaurants in Spanje waaronder 19 restaurants die hun eerste ster kregen, 3 restaurants die een tweede ster kregen maar geen enkel restaurant dat een derde ster erbij kreeg waardoor het aantal drie sterren Michelin restaurants dit jaar gelijk is gebleven.

Eerste ster 
Dit zijn de 19 restaurants in Spanje die hun eerste Michelin ster hebben gekregen: Silabario, kok Alberto González Prelcic (Vigo); Saddle, kok Adolfo Santos (Madrid); Raíces-Carlos Maldonado, kok Carlos Maldonado Pinel (Talavera de la Reina); Quatre Molins, kok Rafel Muria (Cornudella de Montserrat); Odiseo, kok Nazario Cano López (Murcia); Mu.na, kok Samuel Naveira (Ponferrada), Miguel González, kok Miguel González Quintela (Pereiro de Aguilar).

Daarnaast ook de restaurants Ambivium (Valladolid), Amelia (San Sebastián), Atempo (Girona), Baeza & Rufete (Alicante), Béns d’Avall (Mallorca), Callizo (Ainsa, Huesca), DINS Santi Taura (Mallorca), Eirado (Pontevedra), En la Parra (Salamanca), Espacio N (Huesca), L’Aliança 1919 d’Anglès (Girona), La Salita (Valencia), Miguel González (Ourense) en Silabario (Vigo).

Tweede ster
Drie restaurants hebben een tweede Michelin ster hebben gekregen: Bo.Tic, van topchef Albert Sastregener (Corçà); Cinc Sentits, van topchef Jordi Artal (Barcelona); Culler de Pau, topchef Javier Olleros (Reboredo).

Derde ster
Wat betreft drie Michelin sterren is het aantal restaurants in Spanje hetzelfde gebleven met 11 in totaal waaronder: Cenador de Amos, van Jesús Sánchez; AbAc, van Jordi Cruz; DiverXO, van Dabiz Muñoz; Aponiente, van Ángel León; Lasarte y Martín Berasategui, Aquelarre, van Pedro Subijana; El celler de Can Roca, van de broers Roca; Quique Dacosta, van Quique Dacosta; Azurmendi, van Eneko Atxa en Arzak, van Jose Mari Arzak.


Nieuw dit jaar: groene sterren

Er zijn in Spanje 21 restaurants die een groene Michelin ster hebben gekregen omdat ze biologisch koken en beter begaan zijn met het milieu: Andreu Genestra (Balearen), Aponiente (ANdalusië), Azurmendi (Bizcaia), Casa Albets (Catalonië), Cocina Hermanos Torres (Catalonië), Ricard Camarena (Comunidad Valenciana).