Bij de buren: de nieuwe Michelinsterren in België & Luxemburg 2025
Afgelopen maandag zijn de Michelinsterren voor België & Luxemburg bekendgemaakt. Twee restaurants behouden hun drie Michelinsterren en 13 restaurants worden voor het eerst bekroond met een Michelinster in de gids van België en Luxemburg 2025.
De crème de la crème van de Belgische en Luxemburgse culinaire wereld verzamelde zich afgelopen maandag in de Antwerpse Handelsbeurs. De ceremonie van dit jaar begon emotioneel met een eerbetoon aan Jonnie Boer, de driesterrenchef van De Librije (***) in Zwolle. De Nederlandse chef overleed vorige week onverwacht aan longembolie. Hij kreeg een lang, staand applaus.
’De selectie voor België en Luxemburg 2025 is een levendige weerspiegeling van een dynamische culinaire scene die voortdurend in ontwikkeling is,' zegt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingidsen. ‘We zien de opkomst van een jonge generatie getalenteerde chefs, de voortdurende verfijning van ervaren keukens en de onthulling van gedurfde nieuwe ondernemingen van gevestigde namen. Samen vormen ze een mozaïek van fine dining restaurants met persoonlijkheid. Traditioneel of innovatief, het gastronomische aanbod in beide landen blijft verrassen en inspireren. Onze inspecteurs ontdekten met plezier de creativiteit en toewijding van deze restaurants die de selectie van dit jaar zo bijzonder maken.’
Twee restaurants behouden hun drie Michelinsterren.
Viki Geunes van Zilte in Antwerpen en Tim Boury van Boury in Roeselare zien hun meesterlijk beheerste keukens ook dit jaar bekroond worden met drie Michelinsterren. Deze onderscheiding is enkel voor de beste chefs weggelegd en toont aan hoe uniek de signatuur van beide ambachtsmannen is. Of het nu de buitengewone kwaliteit is van hun producten, de manier waarop ze techniek koppelen aan generositeit of de diepgang waarmee ze gerechten verheffen tot blijvende herinneringen.
België en Luxemburg zijn twee restaurants met twee Michelinsterren rijker
Een uitzonderlijke keuken, de omweg waard. Deze omschrijving, toegekend aan restaurants met twee Michelinsterren, geven de inspecteurs met veel overtuiging aan restaurant Léa Linster in het Luxemburgse Frisange. Zoon des huizes Louis nam de keuken enkele jaren geleden van moeder Léa over en drukt steeds meer zijn stempel. De klassieke finesse waarvoor deze zaak al decennialang bekendstaat, evolueerde dankzij zijn gedetailleerde aanpak en aandacht voor levendigheid en uitheemse smaakmakers. Zijn next level sauzen geven elk gerecht een andere dimensie. Het is allesbehalve een eenvoudige opdracht om een gereputeerd restaurant naar je hand te zetten, maar de talentvolle Louis Linster slaagt er met verve in.
Thijs Vervloet moeten we eigenlijk niet meer voorstellen. De chef bracht restaurant Colette – De Vijvers bij de culinaire top van België met zijn eerbetoon aan klassiek vakmanschap. Toch besloot hij een nieuwe wending te nemen door te verhuizen naar Tongerlo, waar hij een dokterswoning liet ombouwen tot een smaakvolle haven van luxe. Vervloet etaleert bij Maison Colette zijn liefde voor traditionele bereidingen. Zijn generositeit en bewerkte bereidingen geven eigenheid aan geweldige evergreens. De gast wordt meegenomen in een exclusieve ervaring, aangevuld met exquisiete wijnpairings en attenties die tot in de details kloppen.
Tien Belgische restaurants kregen voor het eerst een ster en drie restaurants werden onderscheiden met een Groene Michelinster. Ook verloren restaurants hun Michelinster onder andere omdat de kwaliteit niet meer voldoende was of omdat een chef bijvoorbeeld op pensioen ging. Dit jaar verloren onder meer La Villa Lorraine in Brussel, Horseele in Gent, FRANQ in Antwerpen en M-Bistro in Nieuwpoort hun ster. Ook The Jane van Nick Bril, dat zijn zaak in Antwerpen heeft gesloten.
Bekijk hier de volledige lijst van de Michelinsterren in de Michelingids België en Luxemburg 2025.