De Harmonie 23 in Rotterdam in andere handen

Na zestien mooie jaren bij De Harmonie 23 in Rotterdam is voor eigenaar Marco Somer en zijn levenspartner, tevens gastvrouw, Sabine Kromkamp de tijd aangebroken voor een nieuw hoofdstuk. Op 1 januari 2026 dragen zij de sleutel en daarmee de exploitatie over aan een jong koppel dat vol energie op zijn manier het restaurant zal voortzette n. De nieuwe eigenaren maken zich binnenkort kenbaar.

Aan dit stel laten zij een financieel gezond bedrijf achter. De reden dat Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen, heeft nadrukkelijk niets te maken met een teruglopende omzet of oplopende personeelstekorten. Van beide is namelijk geen sprake bij De Harmonie 23. Dat zegt alles over de hoeveelheid liefde waarmee dit restaurant, inclusief een lommerrijke stadstuin, door hen is opgebouwd. ,,We stoppen zoals dat heet op ons hoogtepunt.”

Vreemde eend
Marco Somer is in de haute cuisine een vreemde eend in de bijt. Hij opereert het liefst in de luwte. Zijn naam valt dan ook zelden in het circuit en in de media terwijl hij al zestien jaar aan de top meedraait. De Harmonie 23 staat hoog aangeschreven in de Michelingids, bij Gault & Millau en in de Lekker. ,,Het draait niet om mij, het draait om het team. Keukenchef, Winnie Cheng, en maître Suet-Wan Tsang, zij hebben ons vanaf het begin bijgestaan, en het overige personeel zijn we zeer veel dank verschuldigd.”

In de korte periode dat hij nog aan het roer staat, blikt hij niet met zijn succesnummers terug. ,,Oude koeien uit de sloot halen, daar ben ik niet zo van. Ik verras gasten in de laatste periode liever met nieuwe creaties.” En dat doet hij volgens zijn gouden stelregel. ,,Een gerecht MOET lekker zijn en MAG speels en/of kunstig zijn.”

Op tweede kerstdag draaien Marco Somer en Sabine Kromkamp hun laatste service in De Harmonie 23. Waarom zij er daarna een punt achterzetten? ,,Er zijn zoveel meer toffe uitdagingen. Waarom zou je altijd hetzelfde blijven doen? We stoppen zonder plan. Dat we een comeback maken in de hospitality, dat ligt voor de hand. Maar het zou zomaar iets heel anders kunnen zijn. Genoeg ideeën, maar al die ideeën hebben we even op pauze gezet.”

Over
Marco Somer (42) begon zijn carrière bij The Westin, tegenwoordig Rotterdam Marriott Hotel. Maakte in 2008 de overstap naar Maze in Londen, het net geopende restaurant van Gordon Ramsay. Terug in Rotterdam ging hij onder leiding van Gert Blom aan de slag bij restaurant Amarone (1 Michelinster) in Rotterdam. Trad in 2010 als souschef in dienst bij De Harmonie. Nam in 2012 het stokje van chef de cuisine Sieberen Meerema over. Onder zijn leiding won De Harmonie in 2013 De Gouden Pollepel van het AD Rotterdams Dagblad. Nam eind 2016 de exploitatie De Harmonie over van de Dudok Horeca Groep.

Sabine Kromkamp (37) startte haar loopbaan bij The Westin als medewerker bediening. Was jarenlang de rechterhand/personal assistant van Chiel Jongejan, destijds de grootste horecaondernemer van Rotterdam is sinds 2017 de gastvrouw van De Harmonie – Restaurant 23.