Dit zijn de zes kandidaten in de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs by Cookware Company tijdens Gastvrij Rotterdam.
Maandag 23 september 2024, in hal 4 naast de Netwerklounge, vindt vanaf 11.00 uur de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs by Cookware Company plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Dit zijn de kandidaten voor de finale van de Euro-Toques Nederland Restaurantprijs 2024:
- Restaurant ’t Ambachthuys Rotterdam, chef patron Dimitri Roedoe en keukenchef Ruben Bos
- Restaurant C’est La Vie Grand Hotel Beatrix Huisduinen – chef Raymond van Veen
- Restaurant Oxalis Wervershoof – chef patron Geoffrey van Melick
- Restaurant Het Arsenaal 1309 Doesburg – chef patron Björn de Waal
- Restaurant Bij Bourgondisch Rosmalen – chef David van de Gevel
- Restaurant Il Gattopardo Rotterdam – chef patron Salvatore Randazzo
De opdracht
Dit jaar is er gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden. Het gaat tenslotte om aantrekkelijke wedstrijden voor deelnemers, jury en publiek. Het streven is daarbij een constante interactie met deelnemers en publiek. Daarom is gekozen voor een compactere wedstrijdarena (2 keukens naast elkaar) waar de deelnemers hun (in eigen keuken voorbereide) driegangenmenu aan het publiek demonstreren en vertellen over de gebruikte technieken, de bereiding van de gerechten en de bewuste keuze voor ingrediënten (seizoen, streek). Doel is het publiek te tonen hoe er gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere (H)eerlijke ingrediënten. De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst zodat er meer gevolgd kan worden van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan. De deelnemers maken hun gerechten af en lichten deze toe aan de jury en publiek, het eigen team maakt een 30 tal kleine uitvoeringen van deze gerechtjes en deelt dit onder het publiek uit. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury (16.00 - 16.30 uur) om tot een prijsuitreiking te komen (16.30 uur). De VIP lounge in de vorm van een terras voor de wedstrijdkeuken is van 16.00 - 18.00 uur DÉ netwerkplaats voor ETN leden en partners (drinks & bites). Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Geen onnodige foodmiles en no-waste!
Beoordeling
- Ambachtelijk koken
- Gebruik van natuurzuivere (h)eerlijke producten van het seizoen en uit de eigen streek
- Gezond en gruwelijk lekkere gerechten
- Uitvoering, presentatie
- Gebruikte technieken
De chefs hebben de volledige vrijheid, het moet gewoon gruwelijk lekker zijn! Omdat Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn daarbij Hospitality en wijn-spijs combinaties van even groot belang. Daarom worden er ook bijpassende dranken geschonken die toegelicht worden door gastheer of gastvrouw.
De Jury
- Juryvoorzitter Euro-Toques Nederland en winnaar ETN Cookware Company
- Restaurantprijs 2023 Jouke Piet Drijfhout De Slotplaats Bakkeveen
- Vertegenwoordiger Cookware Company Ilias de Wit of Kees Spaan
- Vertegenwoordiger vakmedia STRRN Magazine Kees Bruins
- Hospitality: Imad El Khalfioui Grand Hotel De Draak
- Publieksjury
De Prijs
- Cookware Company heeft ook dit jaar weer een prijzenpot van Є .23.500,00 ter beschikking gesteld (GreenPan & Van Kempen & Begeer)
- Reportage STRRN Magazine t.w.v. Є .2.500,00
- DE Euro-Toques Nederland cava van Pares Balta ( Anfors Imperial Wijnen)
- ETN mediapakket, oorkonde, goodieba
De strijd tegen PFAS met The Cookware Company
PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn en een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Naast handige eigenschappen hebben PFAS vooral ongewenste eigenschappen. Ze zijn niet afbreekbaar in het milieu, geven schadelijke effecten voor mens en milieu, verspreiden zich snel en gemakkelijke in het milieu en hopen zich op in het lichaam van mens, dier en planten. De Cookware Company bindt met onder andere merken Greenpan en Greenchef al jaren de strijd aan met PFAS. Ondertussen heeft The Cookware Company wereldwijd eigen fabrieken waarbij tijdens de productie de focus ligt op kwaliteit, nieuwe technologieën en duurzaamheid. Zij stellen een prijzenpot ter beschikking van maar liefst Є .23.500,00 om chefs te belonen die de Code Van Eer dagelijks uitdragen.
Foto: Eelco v. Wieringen, Buro Publieke Werken.
STRRN Magazine alles over de culinaire top van Nederland.