Einde van een tijdperk: Ralf Berendsen vertrekt vroegtijdig bij La Butte aux Bois

Na vijftien jaar komt er onverwacht vroeg een einde aan het hoofdstuk Ralf Berendsen bij La Butte aux Bois. Het tweesterrenrestaurant in Lanaken sluit tijdelijk de deuren en heropent binnenkort onder de naam La Source – met een nieuwe chef aan het roer en een blik op de toekomst.

Het was aangekondigd, maar kwam toch sneller dan verwacht. Afgelopen weekend namen sterrenchef  Ralf Berendsen  en zijn partner en gastvrouw  Soumia Chouaf  vervroegd afscheid van La Butte aux Bois. De geplande samenwerking tot eind 2025 werd voortijdig beëindigd. In de komende drie weken blijft het restaurant gesloten, waarna het heropent onder de oorspronkelijke naam:  La Source .

‘We hadden gehoopt onze passie met jullie te kunnen blijven delen tot 31 december 2025,”    Dat is niet gelukt en dat doet pijn. Maar dit is geen einde, het is het begin van een nieuw avontuur.’

Een emotioneel afscheid dus, al werd het werk van Berendsen nog op de laatste dag bekroond: hij kreeg de prestigieuze  Cristal Prijs  toegekend, als  Chef van het Jaar . Een passende afsluiter van een indrukwekkende carrière binnen de muren van La Butte.

Nieuwe koers, vertrouwde naam: La Source

Na de sluiting wordt het restaurant in La Butte aux Bois herlanceert onder zijn oorspronkelijke naam  La Source . De culinaire leiding komt in handen van  chef Ralph Hermans , die al enige tijd betrokken was bij de overgang. Hermans krijgt de volledige vrijheid om zijn visie uit te bouwen. De keuze voor de naam  La Source  onderstreept de terugkeer naar de oorsprong van het gastronomische huis.

Eervol vertrek, hoopvolle toekomst

Met zijn vertrek sluit Ralf Berendsen een belangrijk hoofdstuk af in de Benelux-gastronomie. Zijn jarenlange werk bij La Butte aux Bois leverde niet alleen culinaire erkenning op, maar ook een diepgewortelde band met gasten, teamleden en collega’s.

Dat de toekomst veelbelovend is, lijkt een zekerheid. Zowel  La Source  als het nieuwe project van Berendsen beloven de nalatenschap van vakmanschap, verfijning en gastvrijheid op geheel eigen wijze voort te zetten.

Lees ook: Tweesterrenchef Ralf Berendsen gaat weer koken in Nederland

Foto: Vera Keizers

STRRN Magazine   - Alles over de culinaire top van Nederland.