Emotioneel eerbetoon op de trekker bij opening Restaurant Smink* in Wolvega
Dinsdagavond is restaurant Smink* in Wolvega officieel geopend. Een groot aantal gasten waren hierbij aanwezig waaronder Thérèse en Isabelle Boer, Commissaris van de Koning Arno Brok, burgemeester Stieneke van der Graaf en oud-burgemeester André van de Nadort. Evenals tal van collega chefs, ondernemers, vrienden en familie.
Jan en Anne Smink kwamen samen met Thérèse en Isabelle Boer aanrijden op de oude tractor waar de onlangs overleden topchef en leermeester van Jan Smink, Jonnie Boer, zo dol op was. Een emotioneel eerbetoon op deze bijzondere dag. Thérèse Boer verrichte de officiële opening door de bel te luiden.
Rijksmonument
In mei vorig jaar kochten Jan en Anne Huize Lindenoord, een rijksmonument uit de 17e eeuw, met een bijzonder verhaal. De koopdatum – 22 mei – viel precies op hun negenjarige huwelijksjubileum. Hun huwelijkslocatie? Huize Lindenoord! Anne Smink: “Dit heeft zo moeten zijn”. “Toen hadden we nooit gedacht dat we negen jaar later hier onze gezamenlijke droom kunnen voortzetten", voegt Jan Smink toe.
Het pand is het afgelopen jaar ingrijpend verbouwd en omgetoverd tot een heel bijzondere culinaire hotspot in Friesland. De afgelopen maanden konden gasten al genieten van proef lunches en -diners, essentieel om de keuken, bediening en routing in het vernieuwde restaurant optimaal op elkaar af te stemmen.
Friesland op het bord
En de reis is de moeite waard: de kookstijl van Jan is doordrenkt met de smaken uit zijn jeugd als boerenzoon en met de liefde voor zijn geboortegrond, Friesland. Het is zijn persoonlijke culinaire avontuur, en hij belooft zijn gasten dan ook een 'unieke Friese gastronomische beleving'. De gasten kunnen het keukenteam in actie zien in de open keuken, waar een deel van de gerechten live wordt bereid.
Over Jan Smink
Jan Smink groeide op in het Friese Oldetrijne, op een boerderij. Zijn toekomst leek aanvankelijk duidelijk, hij zou het boerenbedrijf van zijn vader overnemen. Echter, van kinds af aan koesterde Jan Smink de wens om chef-kok te worden. Zijn opmars in de culinaire wereld is opmerkelijk: van afwasser tot uiteindelijk werkzaam in de keuken van De Librije. In 2018 startte hij zijn eigen restaurant in Wolvega.
De kookstijl van Jan is doordrenkt met de smaken uit zijn jeugd als boerenzoon en met de liefde voor zijn geboortegrond, Friesland. Het is zijn persoonlijke culinaire avontuur, en hij belooft zijn gasten dan ook een 'unieke Friese gastronomische beleving'.
Het advies van de Michelingids
Rijksmonument Huize Lindenoord werd in 1625 gebouwd en heeft niets van zijn historische karakter verloren. Denk aan prachtige sierplafonds met kroonluchters en verleidelijke lijnen die vandaag zeer mooi samengaan met moderne luxe. Het omringende park en de tuin geven deze weelderige locatie nog meer cachet. Jan Smink, een trotse boerenzoon en fiere Fries, toont hier aan dat hij een charismatische chef is die durft. Zijn keuken is weldoordacht, uitdagend en prikkelend. Dankzij een uitstekende technische bagage speelt hij gezwind met texturen, temperaturen en smaken. Denk aan een volle aardappelmousseline met bieslook onder enkele aardse, gesauteerde morilles. Daarbij komen levendig gemarineerde paddenstoelen, beetgare witte asperges waarop pancetta is gesmolten en zilte kaviaar. Een beurre blanc met olie van pancetta verbindt al deze uitbundige nuances tot een diep gerecht. Dit is Jan Smink ten voeten uit: creatief, out of the box, maar daarom niet complex. Hij brengt persoonlijkheid op het bord en weet met zijn verrassingsmenu telkens weer te intrigeren.
- Michelingids 2025
STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.