Hoeveel Michelinsterren telde Nederland 50 jaar geleden?
 Welke en hoeveel restaurants in Nederland waren er in 1973 bekroond met een Michelinster?
 Dit jaar telt Nederland 125 restaurants met één of meerdere Michelinsterren. Hoe was dat 50 jaar geleden?
 Introductie Michelinsterren 
 In 1926 werd in de Michelingids de Michelinster geïntroduceerd. Restaurants werden door Michelin aangestelde inspecteurs beoordeeld. Restaurants met een uitzonderlijk goede keuken, een unieke smaak en een correcte bediening maakten kans op een ster. Al snel werden de Michelinsterren een groot succes. In 1931 werd het systeem dan ook uitgebreid naar drie sterren, wat tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt. De eerste sterren in Nederland werden in 1957 uitgereikt. 
 
 De sterrenrestaurants in Nederland 50 jaar geleden 
 In 1973 telde Nederland slechts 22 Michelin sterrenrestaurants, ruim 100 minder dan nu. Hiervan hadden er slechts twee restaurants, twee Michelinsterren. Dit waren: 
 
 Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg 
 Hotel-Restaurant Juliana bood vele jaren onderdak aan een van de beroemdste restaurants van Nederland – het met twee Michelinsterren bekroonde Restaurant Juliana. Het  restaurant heeft in de horecawereld een legendarische status. Vele topkoks onder wie Toine Hermsen, Erik van Loo, Margo Reuten en Nico Boreas begonnen er hun carrière. 
 
 Château Neercanne in Maastricht 
 Château Neercanne behoorde in 1957 bij de eerste restaurants in Nederland die een Michelinster ontvingen. Het restaurant werd van 1957 tot en met 1982, en van 1986 tot en met 2018 beloond met een of meerdere Michelinsterren.  
 
 De restaurants met één of meerdere Michelinsterren in 1973: 
 Château Neercanne** in Maastricht 
 Restaurant Prinses Juliana** in Valkenburg 
 De Witte*, Amersfoort 
 Gravenmolen*, Amsterdam 
 De Echoput*, Apeldoorn 
 Carelshaven*,  Delden 
 Saur*, Den Haag 
 The House of Lords* (eerder De Gouden Leeuw), Den Haag 
 Beaulieu*, Kasteel Doorwerth in Doorwerth 
 Chalet Royal*, Den Bosch 
 Oudt Leyden*, Leiden 
 Wilgenplas*, Maarssen 
 Au Coin des Bons Enfants*, Maastricht 
 De Beukenhof*, Oegstgeest
 Oude Jachthuis*, Pesse 
 De Kromme Dissel*, Heelsum. 
 Coq d’Or*, Rotterdam 
 Old Dutch*, Rotterdam 
 Witte Holevoet*, Scherpenzeel 
 Thermidor*, Sint Jansteen 
 De Kieviet*, Wassenaar 
 Hostellerie De Hamert*, Wellerlooi 
 
 Michelinsterren: de geschiedenis 
 Aan het begin van de 20e eeuw reden er nog maar enkele auto’s rond in Frankrijk. In een poging het autogebruik te stimuleren, introduceerde bandenfabrikant André Michelin in augustus 1900 de eerste Michelingids. De gids had als doel chauffeurs te wijzen op goede restaurants en hotels. Daarnaast bevatte de gids informatie over benzinestations, garages en toiletten. De Michelingidsen waren in eerste instantie gratis. Het verhaal gaat dat André Michelin en zijn broer een garage bezochten en zagen dat de gidsen werden gebruikt als ondersteuning van werkbanken. Vanaf dat moment publiceerden de gebroeders Michelin alleen nog betaalde edities. 
 
 Tijdsbeeld 
 Onvermijdelijk weerspiegelt die allereerste Michelingids het tijdsbeeld van begin 20e eeuw. De gids vermeldde bijvoorbeeld of het hotel telefoon of telegraafvoorziening had. Mocht de gast er rekenen op een badkamer en/of wc (volgens de omschrijving ‘een goed onderhouden watercloset met apparaat om door te spoelen’)? En wie onderweg foto’s wilde ontwikkelen, kon in de Michelingids nakijken of het hotel een doka had.
 Eerste Nederlandse Michelingids 
 In 1905 verschijnt de eerste Nederlandse Michelingids, de ‘Guide Michelin Belgique, Hollande Luxembourg, Alsace-Lorraine, Bord du Rhin’ van 1905-1906. Deze eerste gids voor Nederland was Franstalig. Zelfs de plaatsnamen werden in het Frans vermeld. Zo schreef de gids over Schèveningue (Scheveningen), Nimègue (Nijmegen), Groningue (Groningen), La Haye (den Haag), Bois-le-Duc (’s-Hertogenbosch) en Flessingue (Vlissingen). Restaurants stonden er nog niet in, wel konden automobilisten zien waar zij terecht konden voor een werkplaats, een Michelin-bandendepot, brandstof of het opladen van een elektrische accumulator. Een groot gedeelte van de toen 92 pagina’s tellende gids was gewijd aan de banden of aanverwante artikelen (zoals velgen en lijm), uitvoerige uitleg (rijk geïllustreerd met tekeningen) over hoe een band gedemonteerd en gemonteerd moest worden. Ook de reparatie van de band zelf kwam in die tijd uitgebreid aan bod. 
 
 Deze hotels stonden in de eerste Michelingids van 1905
 – Het Amstelhotel in Amsterdam 
 – Hotel de l’Europe in Amsterdam 
 – Het Victoria Hotel in Amsterdam 
 – Het Rijnhotel in Arnhem 
 – Hotel Des Indes in Den Haag 
 – Hotel Derlon in Maastricht 
 – Het Kurhaus in Scheveningen 
 
 Betekenis Michelinsterren 
 
 Een ster 
 Een uitstekende keuken in zijn categorie (Une très bonne table dans sa catégorie). De ster wijst op een goed rustpunt op uw route. Een verzorgde keuken tegen redelijke prijzen. 
 
 Twee sterren 
 Een verfijnde keuken die een omweg waard is (Table excellente, mérite un détour). Bijzondere specialiteiten en wijnen. Verwacht geen lage prijzen. 
 
 Drie sterren 
 Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is (Une des meilleures tables, vaut le  voyage). Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol. De prijzen zijn overeenkomstig. 
 
 De eerste sterrenrestaurants in Nederland
In Nederland werden de eerste Michelinsterren in 1957 uitgereikt aan:
-  
Beukenhof, Leiden/Oegstgeest
’t Koetshuis, Rhenen
Dikker & Thijs, Amsterdam
Excelsior Hotel Europe, Amsterdam
Rôtisserie Oudt Leyden, Leiden
Chateau Neercanne, Maastricht
Le Coq d’Or, Rotterdam
Old Dutch, Rotterdam
Michelin inspecteurs hanteren de volgende vijf criteria:
1. De kwaliteit van de geserveerde producten
2. De persoonlijkheid van de keuken
3. De beheersing van kooktechnieken en smaken
4. De prijs-kwaliteitverhouding
5. De consistentie 
 
 De beste restaurants krijgen sterren. Deze onderscheidingen berusten enkel op de kwaliteit van de keuken en worden altijd door de inspecteurs gezamenlijk toegekend. Comfort en service worden apart vermeld. 
 
 De principes van de Michelingids 
 
 Anonieme inspectie 
 De gerechten en de kamers worden anoniem en regelmatig door inspecteurs getest om het kwaliteitsniveau voor de klant te beoordelen. De inspecteurs betalen gewoon de rekening en kunnen zich daarna voorstellen om nadere inlichtingen over het etablissement in te winnen. Brieven en e-mails van lezers zijn ook een belangrijke bron van informatie. 
 
 Onafhankelijkheid 
 De hotels en restaurants worden onafhankelijk geselecteerd, waarbij uitsluitend het belang van de lezer voor ogen wordt gehouden. Alle beslissingen worden onderling door de inspecteurs en de hoofdredacteur besproken. De hoogste onderscheidingen worden op Europees niveau toegekend. Alle etablissementen worden kosteloos in de Michelingids opgenomen. 
 
 Selectie 
 De Michelingids biedt een keuze van de beste hotels en restaurants in alle prijsklassen en in elke kwaliteitscategorie, op basis van een strenge selectie die door alle inspecteurs op dezelfde wijze wordt toegepast. 
 
 Jaarlijkse actualisatie 
 Ieder jaar worden alle praktische gegevens, classificaties en onderscheidingen herzien en eventueel aangepast om zo de meest betrouwbare en actuele informatie te kunnen bieden. 
 
 Eén selectieprocedure 
 De beoordelingscriteria zijn identiek voor alle landen die de Michelingids bestrijkt. 
 
  Overzicht Michelin sterrenrestaurants Nederland 202 3