Pasquale Carfora van Aroma in Vaassen wint Primo dei Campi-wedstrijd

In Italië was het groot nieuws dat zelfs kwaliteitskrant La Repubblica haalde: Pasquale Carfora, chef-kok van Aroma Italian Fine Dining Restaurant in Vaassen, is afgelopen week uitgeroepen tot winnaar van de gerenommeerde Primo dei Campi-wedstrijd in Italië. De competitie, georganiseerd door 50Top Italy in samenwerking met pastamaker Pastificio dei Campi, daagde jonge talenten uit om klassieke Italiaanse recepten te herinterpreteren.

Carfora’s winnende gerecht, getiteld Quando la minestra marita il futuro (Wanneer de soep de toekomst huwt), is een moderne interpretatie van de traditionele ‘minestra maritata’. Hij gebruikte Mezzani di Gragnano IGP-pasta en combineerde traditionele elementen zoals varkensschouder met innovatieve toevoegingen zoals kimchi en een Japanse tonkotsu-bouillon op basis van gerookt varkensvlees.

Voor zijn creativiteit en vakmanschap ontving Carfora ook de Speciale Prijs voor Creativiteit 2025. Deze erkenning onderstreept zijn vaardigheid in het vernieuwen van de Italiaanse keuken, terwijl hij trouw blijft aan zijn culinaire roots.

Deze prestatie verstevigt de reputatie van Aroma Italian Fine Dining als een toonaangevend Italiaans restaurant in Nederland en bevestigt Carfora’s groeiende status in de internationale culinaire wereld. Vorig jaar oordeelde de jury van 50Top Italy bijvoorbeeld dat Aroma behoort tot de 50 beste Italiaanse restaurants in de wereld buiten Italië.

Andere deelnemers aan de wedstrijd waren niet de eerste de besten: Carfora deelt zijn eerste plaats met de jonge chef Martin Lazarov van Il Principe di Belludia in Noto. Het gaat om het gastronomische restaurant van het Il San Corrado di Noto-hotel in Zuid-Sicilië; een extreem luxueus (Relais & Châteaux) resort op een afgelegen landelijke locatie waar de nodige kamers geboekt kunnen worden met eigen zwembad. De jonge chef toont doorgaans zijn liefde voor Sicilië, met bijzondere aandacht voor groentegerechten op het bord. Hij won met zijn moderne interpretatie van de Amatriciana; gek genoeg geen Siciliaans, maar een gerecht uit de regio Lazio waar Carfora vandaan komt.

Op de tweede plaats kwam Alessandro Lucassino van Il Ristorante Alain Ducasse dat een geweldig uitzicht over Napels biedt en op de derde plaats eindigde Simone Pino van Orobianco Ristorante* in het Spaanse  Calpe aan de Costa Blanca.


STRRN Magazine  blijft op de hoogte van het culinaire nieuws van de top van Nederland.