Samen uit, samen thuis. Na bijna 20 jaar sluit restaurant Brienen aan de Maas* in Well binnenkort zijn deuren.

René en Marja Brienen, die sinds 2005 eigenaar waren van het pand, hebben het restaurant verkocht aan Waterschap Limburg. Deze verkoop is het gevolg van de geplande dijkwerkzaamheden en de noodzakelijke renovaties in de regio.

‘Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit’, aldus René op zijn Facebookpagina. In de komende jaren gaat het Waterschap Limburg in het Noord-Limburgse Maasdorpje Well starten met het meerjarenproject Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well. Een van de consequenties daarvan is dat het bekende sterrenrestaurant Brienen aan de Maas van chef-kok René Brienen en echtgenote Marja op enig moment tijdens deze werkzaamheden ruim anderhalf jaar dicht moet, omdat er ingrijpende aanpassingen nodig zijn in zowel de directe omgeving als aan het pand zelf.

‘Dat is op zich geen leuke boodschap, maar mede gelet op onze leeftijd waren we eigenlijk al enige tijd aan het overwegen of we nog lang door willen gaan met het restaurant. Waterschap Limburg heeft ons onlangs aangegeven niet onwelwillend te staan tegenover het aankopen van het pand om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. In de aanloop naar de dijkwerkzaamheden kunnen wij het pand nog gebruiken voordat we stoppen met Brienen aan de Maas. Voor ons komt het dijkversterkingsproject dus eigenlijk best op een goed moment,’ aldus René Brienen. Een concrete sluitingsdatum kan hij nog niet noemen, maar duidelijk is in elk geval dat de bereiding van ‘het laatste diner’ langzaam maar zeker in zicht begint te komen. Dit zal uiterlijk eind eerste kwartaal 2026 zijn.

Met onder meer al 25 jaar in het bezit van een Michelinster, landelijke bekendheid als asperge-kok en last but not least zijn beroemde jaarlijkse ‘aspergebedevaart’ met talloze bevriende sterrenchefs naar Zwitserland, kijkt René Brienen met veel trots en tevredenheid terug op vele mooie jaren in Well. ‘Natuurlijk zijn Marja  en ik ook een tikje weemoedig, maar met de oplossing die door het dijkproject nu op tafel ligt, kunnen wij zonder meer vrede hebben. 'Er is nu eenmaal een tijd van komen en een tijd van gaan,’ zegt hij.

Lees ook:
Meesterwerk aan de Maas, signatuurgerecht van de Meester.


STRRN Magazine  - alles over de culiniare top van Nederland.