Tweesterrenchef Ralf Berendsen gaat weer koken in Nederland
Na vijftien jaar verlaat sterrenchef Ralf Berendsen zijn eigen 'Restaurant Ralf Berendsen', gevestigd in vijfsterrenhotel La Butte aux Bois in het Belgische Lanaken.
In 2011 kwam Ralf Berendsen aan boord als Executive Chef van het toenmalige restaurant La Source. Sinds begin 2021 draagt het restaurant zijn naam, waardoor hij nog meer persoonlijkheid en emoties aan de gerechten kon toevoegen. Ralf: ‘De keuken is voor mij als een operatiekamer. Je moet met je ogen dicht je pincet of lepel kunnen pakken. Sauzen moeten om de minuut geproefd worden voordat ze op het bord komen. Dat kan niet anders als je op dit niveau kookt, we zijn voortdurend bezig om verbeteringen aan te brengen in continuïteit en kwaliteit.’ Zijn eerste Michelinster kreeg hij in 2013. In 2017 volgde de tweede.
De inmiddels 50-jarige chef wil met zijn partner Soumia Chouaf nog één keer een eigen zaak gaan runnen. Hij opent medio 2026 samen met zijn partner Soumia Chouaf een eigen restaurant in Schin op Geul, Zuid-Limburg. Hij wordt bij La Butte aux Bois opgevolgd door Ralph Hermans, oud-chef en mede-eigenaar van Rantrée in Maastricht, die eind 2024 zijn Michelinster verloor. Op dit moment wordt er bij La Butte aux Bois hard gewerkt aan een soepele overgang en wordt Hermans klaargestoomd om het stokje van Berendsen over te nemen.
Foto's: Vera Keizers
STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.