Yolande Vesters gekozen tot nieuwe voorzitter Euro-Toques International
Tijdens de Algemene Leden Vergadering van Euro-Toques International op 16 december jl. in Brussel is Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, gekozen tot nieuwe voorzitter Euro-Toques International. Hiermee is zij de eerste vrouwelijke voorzitter van deze vereniging die in 1986 werd opgericht door sterrenchefs Paul Bocuse (Frankrijk) en Pierre Romeijer (België) en in Nederland door onder meer Cas Spijkers en erelid van Euro-Toques Nederland Paul Fagel.
In de rol van vicevoorzitter werden Thilo Hanke (Duitsland) en Enrico Derflingher (Italië) gekozen. België met Erika Vanvuchelen gaat optreden als penningmeester. Met tevens vertegenwoordiging van Polen, Spanje en Frankrijk is een krachtig nieuw bestuur samengesteld met als opdracht de zichtbaarheid van het gedachtengoed van Euro-Toques naar de consument te vergroten. Euro-Toques chefs staan voor ambacht, gebruik van pure, lokale en seizoensgebonden producten, van kop tot staart verwerkt tot (H)eerlijke gerechten.
Eurocommissaris voor landbouw Christophe Hansen
Eurocommissaris voor landbouw en voedsel in Bruxelles Christophe Hansen was tijdens deze vergadering aanwezig om van gedachten te wisselen over voedselproducten en gezonde voeding. De komende vijf jaar liggen veel lastige dossiers op het bordje van Hansen. Van gewasbeschermingsmiddelen tot etikettering van voedselproducten en van klimaatverandering tot hectarepremies binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Hansen staat open voor innovatie en is veel progressiever dan zijn voorganger. Hij gaat graag het gesprek aan met mensen die met (gezond) voedsel en voeding te maken hebben. Tijdens dit gesprek hebben bestuur en leden verteld over de uitgangspunten van Euro-Toques en het werken met pure natuurzuivere producten zonder ongewenste additieven waarbij ook de Farm to Fork (F2F) strategie ter sprake kwam. Hansen heeft 100 dagen gekregen van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om op basis van de verworven kennis een nieuwe visie voor landbouw en voedsel te ontwikkelen. Het was een grote eer hieraan bij te dragen.
De vereniging vertegenwoordigt ambachtslieden die zich inzetten voor de bescherming van kwaliteit en smaak van levensmiddelen door de knowhow van professionals te vergroten en de uitwisseling van ervaringen, ideeën en nieuwe technologieën te ontwikkelen en bevorderen, met respect voor de Europese culinaire tradities.
De chefs van Euro-Toques mobiliseren zich om de gast en consumenten gezonde voeding te garanderen, het Europese culinaire erfgoed te behouden en zich te verplichten gast en consument verse, seizoensgebonden producten van uitstekende kwaliteit te bieden. Dankzij een permanente aanwezigheid in Brussel met 2 zetels in het European Food Forum kan Euro-Toques als enige culinaire organisatie dit gedachtengoed verdedigen. Hiermee verdedigen we bedreigde producten of praktijken, zetten we producten of sectoren in de schijnwerpers die zich bezighouden met kwaliteitsprocedures en werken we aan belangrijke voedingskwesties. Door onze lange ervaring en onze knowhow willen we een raadgever zijn voor consumenten.
Meer over Yolande Vesters in de nieuwste editie van STRRN Magazine !