we're smart green guide
Laatste nieuws
Laatste nieuws
11/11/2025
2 min
0

Deze Nederlandse groenterestaurants behoren tot de beste van de wereld

11/11/2025
2 min
0

Tijdens de We’re Smart Awards 2025 in Londen werden vandaag de beste groenterestaurants ter wereld bekendgemaakt.

Het Amsterdamse restaurant Flore noteert met de derde plaats een toppositie in de wereldwijde ranglijst van beste groenterestaurants. Herberg onder de Linden (Groningen) wint de Nederlandse Discovery Award. Ook Spectrum uit Amsterdam bevestigt zijn sterke stijging naar de top 40 als plantaardige pionier. De jaarlijkse awards vieren topchefs die groenten en fruit centraal stellen in hun keuken. De titel van Beste Groenterestaurant ter Wereld gaat voor het tweede jaar op rij naar het Spaanse El Invernadero in Madrid.

Nederlandse excellentie en gamechangers
Het Nederlandse blok in de Pure Plant gastronomie bewijst dat Nederland een belangrijke rol speelt in de pure plant gastronomy: restaurant Flore in Amsterdam, onder leiding van Chef Bas van Kranen, stijgt van de vijfde naar de derde plaats. Het restaurant noteert een toppositie in de wereldwijde TOP 10 en is daarmee het best genoteerde Nederlandse groenterestaurant. De jury spotte bovendien nieuw Nederlands talent: restaurant Herberg onder de Linden (Groningen) van Chef Steven Klein Nijenhuis werd bekroond met de Discovery Award, een onderscheiding voor inspirerende gamechangers die het We're Smart-credo ‘Denk groenten, denk fruit!’ belichamen.

Bovendien pakken drie Nederlandse restaurants - VannuHerberg onder de Linden en Mearkas - de felbegeerde 5 Radijzen-status. Deze status, uit de We’re Smart Green Guide, is de hoogste erkenning in de gids, die restaurants beoordeelt met één tot vijf Radijzen. Die gids beoordeelt restaurants met één tot vijf Radijzen, afhankelijk van hun creativiteit met groenten en fruit en het percentage plantaardige ingrediënten dat wordt gebruikt.

Nederland telt in totaal 20 restaurants met 5 Radijzen. Restaurant Spectrum van chef Sydney Schutte (Amsterdam) kreeg in de Green Guide een eervolle vermelding als een van de grootste stijgers in de Top 100 en gaat van plaats 58 naar 44.



Untouchables
De drie ambassadeurs van de Pure Plant filosofie — Emile van der Staak (Nederland) , Xavier Pellicer (Spanje) en  René Mathieu (Luxemburg) — behouden hun levenslange titel van Untouchable. Dit is de hoogste erkenning die een chef kan bereiken binnen We're Smart World en wordt toegekend aan zij die hun restaurant twee opeenvolgende jaren op de nummer 1  heeft gestaan. Met de bevestiging van zijn tweede jaar zal Rodrigo de la Calle van El Invernadero volgend jaar bij dit gezelschap horen.


Bas van Kranen, Flore | Steven Klein Nijenhuis, Herberg onder de Linden | Frank Fol, oprichter We're Smart World


We’re Smart Green Guide
De We’re Smart Green Guide is de toonaangevende culinaire gids die restaurants beoordeelt op hun creatief en duurzaam gebruik van groenten en fruit. De gids recenseert in totaal 1.500 restaurants in 52 landen wereldwijd. Restaurants worden beoordeeld met één tot vijf Radijzen. Eén Radijs duidt op sterk begin, terwijl vijf Radijzen de absolute wereldtop vertegenwoordigen.

 

Restaurants die alleen 100% Pure Plant gerechten aanbieden, worden in de hernieuwde gids gemarkeerd met Groene Radijzen. In totaal krijgen 48 restaurants, waaronder het Nederlandse De Nieuwe Winkel, dit label, dat werd geïntroduceerd om het toenemende aantal mensen dat volledig plantaardig eet, toe te laten sneller een keuze te maken.

 

De dynamiek in de gids is groot: dit jaar zijn 191 nieuwe restaurants opgenomen, terwijl 47 bestaande restaurants stegen in de ranglijst. De erkenning van 5 Radijzen is toegekend aan 138 restaurants wereldwijd.



Emile van der Staak. De Nieuwe Winkel

Reacties
Categorieën