Nelson Tanate chef-kok van De Librije***geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok
21 september 2024 

Nelson Tanate chef-kok van De Librije***geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

Op vrijdag 20 september is Nelson Tanate (33), chef-kok van Restaurant De Librije*** in Zwolle, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Nelson mag na zijn inauguratie als 152ste chef, de titel SVH Meesterkok voeren. Restaurant De Librije is hiermee het enige restaurant in Nederland waar 4 SVH Meesters, met in totaal 5 SVH Meestertitels, werkzaam zijn: Jonnie Boer is SVH Meesterkok, Thérèse Boer-Tausch is SVH Wijnmeester en SVH Meestergastvrouw en Gert Wiltvank is SVH Meestergastheer.

Prestatie op Meesterlijk niveau 
SVH Meesterkoks Marc van Gulick (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag), Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel**, Rotterdam) en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Nelson Tanate in De Librije af.

De Meesterproef bestond uit verschillende opdrachten, zoals de à la carte lunch en twee vaktechnische opdrachten, die Nelson perfect uitvoerde. Het Meesterlijk menu was een prachtige reis door zijn carrière bij De Librije. Deze periode van 14 jaar werden in een menu van zes gangen samengebracht tot een culinaire en Meesterlijke topprestatie. De commissie was al snel overtuigd van het Meesterlijk niveau van Nelson en maakte direct na het diner bekend dat Nelson geslaagd is voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. "Nelson weet in zijn gerechten de natuur op een superieure manier verteerbaar te maken. Zijn team is een geoliede machine die hij aanstuurt met een leiderschapsstijl die zich kenmerkt als autoritair, maar zonder dominant te zijn. Zijn rustige manier van doen dwingt zowel binnen als buiten de keuken respect af. Nelson streeft in alles naar perfectie, iets wat hij ook weet te realiseren. Nelson heeft ons samen met het team meer dan overtuigd van zijn Meesterschap", aldus de commissie.

Met de paplepel ingegoten
Nelson is opgegroeid in een grote en warme familie met Molukse roots waar eten, eten koken en samen eten erg belangrijk is. Als kind stond hij dan ook al urenlang in de keuken en werd de basis gelegd voor zijn visie op koken. Zijn streven naar excellentie is overal in terug te zien, vanaf het selecteren van ingrediënten en leveranciers tot de vele tafelbereidingen die tijdens de lunch en het diner worden uitgevoerd in De Librije.

Voor Nelson is het behalen van de titel SVH Meesterkok veel meer dan een persoonlijke titel en het behalen van een persoonlijk doel: ‘’Ik zie de titel als een podium richting onze branche. Ik wil de branche inspireren om nieuwe technieken te gebruiken, om smaken uit de hele wereld toe te voegen, maar dan wel met eerlijke en lokale ingrediënten. Of je nu werkt in een sterrenrestaurant of een gezellige brasserie, zolang het met passie en liefde voor het vak gebeurt, dragen we allemaal een steentje bij aan het horecavak. En dat is het mooiste wat er is!’’

SVH Meestertitels
Met het slagen van Nelson Tanate heeft Nederland in totaal 306 SVH Meesters, die samen 322 SVH Meestertitels hebben behaald, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio? Bekijk de SVH Meester kaart.

Hoofdfoto:Lyan van Furth

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.


Reactie plaatsen