
Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Nederland Kookpodium gestreden om de “Young Chef Award 2025”. Op het podium zagen de toeschouwers jonge, veelbelovende talenten van restaurants aangesloten bij Euro-Toques Nederland.
Deze jonge talenten waren allen bekend met de kernwaarden van deze internationale vereniging van ambachtelijk werkende koks. Zo werd er alleen gewerkt met natuurzuivere kwaliteit producten, liefst van heel dichtbij om zo milieubelastende foodmiles tot een minimum te beperken. Er werd gebruikgemaakt van seizoensgebonden producten om zo de natuur te respecteren en authentieke smaken te garanderen. Tevens moest er één recept uit de koks-kookbijbel Escoffier verwerkt worden als respect voor de culinaire tradities. .
Jong en ambitieus deelnemersveld
Opvallend was het hoge niveau en de sterke ambitie van alle deelnemers. De lat werd hoog gelegd wat resulteerde in mooie, smaakvolle gerechten , veelal plantaardig, soms gecombineerd met duurzame vis, groen op de viswijzer. De unanieme winnaar van de “Young Chef Award 2025 ” werd Nigell Rietveld, werkzaam bij restaurant Kozee in Purmerend. Hij maakte een zeer positieve indruk op de jury. Nigell straalde een algemene rust uit, werkte netjes en toonde een georganiseerde , moderne aanpak. De scores voor hygiëne, productkennis en techniek waren hoog, wat een sterke basis en een professionele houding in de keuken weerspiegelt.
Nigell Rietveld wint
Nigell heeft een sterke, consistente prestatie geleverd. Zijn gerechten waren goed van smaak met een speciale vermelding voor de uitstekende garing van het hoofdgerecht. De jury waardeerde zijn moderne benadering en het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten.
Het winnende menu
Het voorgerecht, met makreel en tomaat als hoofdingrediënten, was in de basis goed en de smaak in balans. De compositie en de creativiteit kregen een hoge beoordeling. Het hoofdgerecht van zeebaars, en een paddenstoelen, mosterd, hazelnoot combinatie werd als uitstekend beoordeeld. De textuur en de garing van de zeebaars kregen de hoogste scores, wat aangeeft dat dit onderdeel perfect is uitgevoerd. De smaakcombinatie werd als mooi en harmonieus omschreven. De jury prees de creatieve en originele aanpak en het gebruik van ingrediënten van het seizoen. Ook het nagerecht van peer was een succes. De peer werd perfect gegaard, de compositie werd zeer hoog gewaardeerd, de smaak elegant en subtiel.
De toekomst
De afgelopen jaren was Nigell in dienst als souschef bij restaurant Kozee in Purmerend met chef patron Phill Feikes. Inmiddels is het tijd geworden zijn horizon te verbreden en gaat hij aan de slag bij restaurant Moon in Amsterdam. Zijn stagebeurs, die hij ontving uit handen van Emiel Oosting en Diede Visser van VHC BV, gaat hij inzetten om een mooie stage te lopen bij één van Euro-Toques España restaurants. Wij wensen hem veel succes en gaan zijn avontuur volgen.