Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone* Rotterdam heropent na brand
17 februari 2020 

Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone* Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone* in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan.

Vleugje Japan in interieur
Het aan de Rotterdamse Meent gelegen restaurant Amarone* opent op 21 februari 2020 weer de deuren, nadat het in augustus 2019 getroffen werd door een brand in de kelder. De gevolgen van de rookschade waren zodanig dat een groot deel van het interieur vernieuwd moest worden, evenals de wijnvoorraad. Jan van Dobben: ”We zijn blij dat we na een half jaar weer open kunnen gaan en mijn handen jeuken om weer te koken voor onze gasten. Het nieuwe interieur dat we grotendeels zelf ontworpen hebben, is modern klassiek en laat Japanse invloeden zien. Eyecatchers zijn de witte driedimensionale muur rond de open keuken, het op Japan geïnspireerde fotokunstwerk van fotograaf Casper Faassen en de lampen boven de bar in de vorm van als origami gevouwen vogels. Om de gast comfortabel te laten genieten hebben we gekozen voor met linnen beklede ronde tafels en met grijze stof beklede ‘kimonochairs’. De banken langs de lange muur zijn verdwenen.”

Kookstijl onveranderd
Wat niet veranderd is, is de kookstijl. Jan van Dobben: “De gast kan nog steeds gerechten met subtiele Japanse technieken verwachten. Producten als vlees, vis en groenten komen zoveel mogelijk van dichtbij, waarbij ik ze combineer met technieken die ik opdoe tijdens onze jaarlijkse reizen naar Japan. Samen met Yuri Wattimena en Koen van Kempen in de keuken gaan we onze gasten weer als vanouds culinair verrassen.”

Volledig nieuwe wijnkaart
De tijdelijke sluiting van Amarone* heeft geen gevolgen gehad voor de noteringen in de toonaangevende restaurantgidsen. Jan van Dobben: ”We zijn dankbaar dat we onze positioneringen mochten behouden, inclusief de Michelinster. En als kers op de taart is Yoshiko eind vorig jaar door Gault&Millau verkozen tot Sommelier van het Jaar 2020.”

Door de rookschade bleek de in de loop der jaren zorgvuldig opgebouwde wijncollectie niet meer bruikbaar. Yoshiko van Dobben-Takayama: “Naast de nieuwe inrichting, ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het opnieuw samenstellen van de wijnkaart en het inkopen van de wijnen. Samen met onze maître-sommelier Jasper Verhagen hebben we een prachtige en afgewogen wijnkaart samengesteld.”

Jan & Yoshiko & Amarone
Restaurant Amarone is de trots van chef Jan van Dobben (31 jaar) en gastvrouw-sommelier Yoshiko Van Dobben-Takayama (41 jaar). Met als basis de klassieke Franse keuken kookt Jan van Dobben internationaal met subtiele Japanse invloeden en technieken, verkregen door zijn jaarlijkse reizen naar Japan.

Amarone werd in 2006 geopend door Gert Blom en Harrie Baas en is sinds 2007 in het bezit van een Michelinster. Jan van Dobben werkt sinds 2012 bij Amarone en is sinds 2018 volledig eigenaar, nadat hij in 2017 mede-eigenaar werd. De van oorsprong Japanse Yoshiko van Dobben-Takayama studeerde in Frankrijk af als oenoloog en werkte bij driesterrenrestaurant L’Arnsbourg in de Franse Elzas, waar ze chef de cave was. Het paar leerde elkaar kennen toen ze beiden in L’Arnsbourg werkten. In Nederland werkte Yoshiko bij tweesterrenrestaurant &moshik in Amsterdam, waar ze in 2015 door Gault&Millau uitgeroepen werd tot Wijn-Spijs Specialist van het jaar. In 2017 voegde ze zich bij Jan van Dobben toen hij mede-eigenaar van Amarone werd. In december 2019 werd ze door Gault&Millau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar 2020.

Restaurant Amarone* is vanaf 21 februari 2020 geopend van maandag tot en met vrijdag voor lunch en diner en op zaterdag voor diner. Een tafel reserveren kan 24/7 online via de website, de gast kan direct zien of er een tafel beschikbaar is.

Foto's Adinda de Boer

Neem hier een abonnement op STRRN Magazine

Reactie plaatsen