Derde Michelinster voor Nederlandse topchef Richard Ekkebus in Hong Kong.
18 maart 2025 

Derde Michelinster voor Nederlandse topchef Richard Ekkebus in Hong Kong.

Zeventien jaar na het behalen van zijn tweede Michelinster kreeg de Nederlandse chef donderdagavond tijdens de presentatie van de Michelingids voor Hong Kong en Macau een derde ster voor zijn restaurant Amber.

De Nederlandse chef is al sinds 2005 werkzaam bij het in The Landmark Mandarin Oriental in Hong Kong gevestigde restaurant. Ekkebus noemde de derde ster tijdens de ceremonie de ‘ultieme bekroning van zijn levenswerk’.

Michelingids over Amber
 “Amber heeft dit jaar een uitzonderlijke promotie gemaakt naar drie Michelinsterren. Onder leiding van de Nederlandse chef-kok Richard Ekkebus blijft het restaurant zich steeds verder ontwikkelen. Zijn toewijding aan duurzaamheid en zuivelvrij koken, waarvoor hij al beloond is met een Groene Michelinster, komt tot uiting in de creativiteit en verbeeldingskracht die zijn keuken keer op keer levert. De degustatie menu's, inclusief vegetarische varianten, nemen gasten mee op een smaakvolle reis met top ingrediënten zoals aka uni, Ping Yuen-kip en blauwe kreeft. Elk ingrediënt speelt een zorgvuldig doordachte rol in de gerechten.

Over Richard Ekkebus (bron SVH)
Toen hij als 19-jarige de wedstrijd ‘Zilveren Koksmuts’ won, kreeg hij veel aanbiedingen van hotels en restaurants. Hij wilde echter verder kijken dan Nederland, maar had nooit gedacht dat hij zich later definitief in het buitenland zou vestigen en in vier continenten op het allerhoogste niveau zou gaan werken. Op advies van SVH Meesterkok Robert Kranenborg, zijn chef destijds en nog steeds zijn boegbeeld, vertrok Richard eerst naar Frankrijk om bij sterrenrestaurants zich verder te verbeteren. Via de VS en Mauritius kwam hij in Hongkong terecht, bij restaurant Amber in The Landmark/Mandarin Oriental.

Droombaan in Hongkong
“Hongkong is een van de veeleisendste gastronomische steden van de wereld. De gasten hebben hoge verwachtingen en zijn gewend vaak uit eten te gaan op topniveau. Honderden medewerkers van verschillende restaurants stuur ik aan, afkomstig uit wel zo’n vijftien landen. Altijd druk op de ketel. Maar dit is mijn droombaan, ik krijg zoveel vrijheid. En ik beleef zoveel plezier aan het coachen van jonge mensen. Dat hoort ook bij het SVH Meesterkok zijn.”

“Ik legde de Meesterproef deels in de lucht af”

Meesterproef was een stunt
Richards Meesterproef in 2013 was een stunt. “Ik legde de proef deels in de lucht af", tijdens een KLM-vlucht van Amsterdam naar Hongkong. Ik kookte drie gangen in de pantry van een Boeing 747. In de businessclass zat de commissie die alles beoordeelde. Hoewel ik me veel had voorbereid in Amsterdam, was dat toch heel spannend. Hoog in de lucht smaakt het ook nog eens anders. Met een jetlag kookte ik daarna met mijn team in sterrenrestaurant Amber voor de laatste etappe van de Meesterproef. Ook al kennen ze de SVH Meestertitel in Hongkong niet, ik ben er enorm trots op. Het diploma hangt boven mijn bureau.”


STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen