Op maandag 26 mei vierde het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam een bijzonder jubileum met het 10 jaar The White Room Michelin Festival. Dit exclusieve evenement stond in het teken van tien jaar fine dining in het met een Michelinster bekroonde restaurant The White Room en bracht voor het eerst in Amsterdam een indrukwekkende line-up van 18 Michelsterrenchefs uit heel Europa samen – goed voor in totaal 36 sterren – tijdens het allereerste internationale sterrenfestival van de stad.
Bij binnenkomst vanaf de bruisende Dam werden gasten verwelkomd met een signature gerecht van langoustine, bereid door Chef de Cuisine Tristan de Boer, gecombineerd met een glas Perrier-Jouët. Met een stijlvolle eventgids in de hand – inclusief chef-introducties, gerechtbeschrijvingen en een plattegrond – betraden de genodigden de prachtige Wintertuin en Grand Ballroom van het hotel, waar grote banners verwezen naar historische mijlpalen en de rijke geschiedenis van het iconische pand.
Line-up van sterrenchefs
Tijdens het festival genoten gasten van een ongedwongen, marktachtige sfeer. Ze konden de sterrenchefs persoonlijk ontmoeten terwijl ze live hun gerechten bereiden. Tot de culinaire hoofdrolspelers behoorden onder meer: Jacob Jan Boerma*** (The White Room, culinair adviseur/Fine Fleur, BE), Tristan de Boer* (The White Room, NL), Heinz Beck*** (La Pergola, IT), Thomas Buehner*** (La Vie, DE), Christian Jürgens*** (Chef Consultant, DE), Christian Kuchler** (Taverne Zum Schäfli, CH), Tanja Grandits** (Stucki, CH), Julian Stowasser** (Lakeside, DE), Benoît Carcenat** (La Table du Valrose, CH), Peter Hagen** (Ammolite - The Lighthouse, DE), Giovanni Solofra** (Chef Consultant, IT), Silvio Nickol** (Palais Coburg, AT), Stefan Heilemann** (Widder, CH), Ricardo Costa** (The Yeatman, PT), Benjamin Chmura** (Tantris, DE), Florian Stolte* (1789, DE), Pavlos Kyriakis* (The Polo, CY), en Paul Gamauf* van Edvard bij Anantara Palais Hansen Vienna, AT.
Het absolute hoogtepunt was het fileren van een blauwvintonijn van 180 kilogram – een spectaculair schouwspel van een uur dat beloond werd met voortreffelijke sashimi voor wie tot het eind bleef. Intussen genoten gasten van Dutch dumplings, verfijnde Nederlandse frikandel, kaviaar en bijpassende topwijnen, whisky’s en op maat gemaakte cocktails van de bartenders van de bekroonde hotelbar The Tailor. Steltenlopers en danseressen zorgden voor een feestelijke sfeer, terwijl een klassiek orkest, een jazzband en een soulvol duo eer betoonden aan de elegante geschiedenis van de locatie.
“Het 10 jaar The White Room Michelin Festival was een mijlpaal voor de culinaire scene van Amsterdam – een avond vol internationale allure ter ere van een decennium gastronomische perfectie,” aldus Arne Heuwekemeijer, General Manager van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam.
“We zijn ontzettend dankbaar voor iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van dit evenement en aan onze voortdurende traditie van innovatie, samenwerking en culinaire excellentie. Samen zetten we nieuwe standaarden en zorgen we ervoor dat Amsterdam een wereldbestemming voor gastronomie blijft.
Het festival in cijfers
• 18 chefs uit acht landen met in totaal 36 Michelinsterren
• Elke chef bereidde bijna 400 gerechten tijdens het vijf uur durende event
• Meer dan 7.000 fine-dining borden werden uitgeserveerd
• 500 gasten waren aanwezig
• 34 internationale partners en sponsors ondersteunden het evenement
Meer informatie over restaurant The White Room en Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam, bezoek de websites.
STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.