Dit zijn de goedkoopste Michelin sterrenrestaurants van Nederland.
04 januari 2024 

Dit zijn de goedkoopste Michelin sterrenrestaurants van Nederland.

De Michelinster leidt gasten naar restaurants waar memorabele momenten staan te wachten. Daar staat uiteraard een zekere prijs tegenover, al is het vooroordeel dat dergelijke restaurants per definitie duur zijn onterecht. Dat bewijst deze lijst van de goedkoopste Michelin sterrenrestaurants in Nederland. En nog een kleine tip: de lunch is meestal de beste optie om voor zachtere prijzen culinair verwend te worden.


Basiliek*
Vischmarkt 57 L, 3841 BE Harderwijk

3 gangen lunch voor 55 euro, 5 gangen menu voor 75 euro

Chef `Yornie van Dijk is een aanhanger van de Nordic Cuisine en eigent zich deze zuivere manier van koken toe. Intensiteit typeert zijn keuken, met een focus op frisse zurigheid. Zijn stijl is licht en legt de nadruk op groenten, zo heeft u in dit gezellige restaurant altijd vegetarische opties en een groentemenu. Wilt u na de creatieve associatie van aardpeer, laurier, zonnebloempitten en zwarte knoflook vervolgen met een klassieke ganzenlever bereiding? Geen enkel probleem. Al zal chef Van Dijk ook hier uiteraard zijn frisse touch aan geven.

Bistro de la Mer*
Utrechtsestraat 57, 1017 VJ Amsterdam

Voor-, hoofd- en nagerecht à la carte voor gemiddeld 70 euro

Deze gezellige bistro brengt Parijse sferen naar het hart van Amsterdam. Zodra u binnenstapt, valt de indrukwekkende oesterbar in het oog. Dergelijke zilte lekkernijen zijn de sterren van no-nonsense visgerechten die oude recepten een frisse interpretatie geven. Het team dat Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hier aangesteld hebben, zet een viskeuken next level neer. Of ze nu zeetong à la meunière op de graat roosteren of roggevleugel begeleiden met zwarte truffel en een originele jus van witloof en ham, elk bord raakt een gevoelige snaar. En nog meer goed nieuws: Bistro de la Mer is elke dag open en werkt volledig à la carte!

Brass Boer Thuis*
Nieuwe Markt 21, 8011 PG Zwolle

4 gangen verrassingsmenu 70 euro

Brass Boer Thuis streeft ernaar fijnproevers thuis te laten voelen in hun restaurant, en slaagt daar met verve in. Jonnie en Thérèse Boer hebben hier namelijk een team neergezet dat vaak op het houtvuur kookt, graag met lokale producten werkt en beseft dat originaliteit niet complex hoeft te zijn. Dit is ongedwongen gastronomie die draait om fun. Ganzenlever die als vanouds in een handdoek wordt gegaard, op het houtvuur bereide bloemkool met amandel, krenten en curry Madras, … De ruime kaart is onweerstaanbaar, en dan moet u nog het groentemenu ontdekken!

Cheval Blanc*

Jan van Goyenstraat 29, 2102 CA Heemstede

3 gangen lunch voor 55 euro, 4 gangen menu 75 euro

Cheval Blanc is een zaak met klasse. Het is eerder discreet gelegen in het centrum van Heemstede, maar zodra u binnenstapt, wordt u gecharmeerd door de hartelijkheid van de ontvangst. Men is hier oprecht bezorgd om de gast. Chef Van der Velden benadrukt de kwaliteit van producten als heilbot en parelhoen met bewerkte garnituren die speelsheid toevoegen en diepgaande sauzen om alles mooi te verbinden. Hier staat een ervaren vakman in de keuken, die ook kan rekenen op een gastheer met uitstekende wijnadviezen.

De Juwelier*

Utrechtsestraat 51, 1017 VJ Amsterdam

Voor-, hoofd- en nagerecht à la carte voor gemiddeld 60 euro

Net als kleine zus Bistro de la Mer is De Juwelier een levendige zaak waar u 7 op 7, ’s middags en ’s avonds, een geweldige à la carte krijgt voorgeschoteld. Yoran Jacobi aarzelt niet om minder populaire producten als snoekbaars en beenmerg te verwerken in straight to the point bereidingen. Hij biedt een frisse kijk op aloude recepten, met behoud van hun power en toevoeging van originele associaties. Gebraden kalfsniertjes combineert hij bijvoorbeeld met lamsoren en een zilte velouté van oester en hazelnoot. De finesse van deze juwelier is ook merkbaar in de wijnkaart, waarop enkele pareltjes te vinden zijn.

De Kas**

Kamerlingh Onneslaan 3, 1097 DE Amsterdam

3 gangen lunch voor 50 euro, 5 gangen menu (diner) 73 euro

Duurzaamheid zit in het hart van deze groene MICHELIN ster. From plant to plate is het motto van De Kas, dat merkt u rondom u. Het restaurant bevindt zich namelijk in een imposante kas, omgeven door een ruime tuin waar allerlei variëteiten groenten, kruiden en fruit worden geteeld. Het terras bij de tuin is een must bij mooi weer! Wim de Beer en Jos Timmer koken af en toe met vlees en vis, maar focussen vooral op plantaardige creaties. Zo maken ze een eigen XO-saus met groenten en chili, waarmee ze de aardsheid van geroosterde rode biet en bittere radicchio een heel eigen schwung geven. Deze less is more aanpak van de natuur beklijft!

Eden*

Eindhovenseweg 115, 5552 AA Valkenswaard

3 gangen lunch voor 48 euro, 4 gangen chef’s menu aan 60 euro (enkel woensdag, donderdag en zondagmiddag), 5 gangen menu 72 euro

Liefhebbers van creativiteit vinden hier hun hof van Eden. Herman Cooijmans bezit namelijk de nodige durf en vakkennis om uitdagende combinaties als rog met aardbei of kraai met sinaasappel en een jus van kardemom te laten slagen. Zijn gewaagde keuzes worden beloond met verfijnde associaties. In het JRE menu wordt met iets luxueuzere producten gewerkt, met het inspiratie menu laat de chef zijn creatieve brein volledig gaan. Zijn aandacht voor duurzaamheid blijkt ook uit de mogelijkheid om het hoofdgerecht te vervangen door redefine meat, een volledig plantaardig alternatief.

De Woage*

Meiboomplein 1, 7783 AT Gramsbergen

4 gangen verrassingsmenu 69,50 euro

Oude en vertrouwde smaken, maar dan op een nieuwe, andere manier. Zo luidt de belofte van De Woage, een charmant restaurant in het pittoreske Gramsbergen. Bekende combinaties als tournedos en ganzenlever of kreeft met risotto ontvouwen hier al hun intensiteit en worden opgetild dankzij geïnspireerde garnituren en diepgaande sauzen. Wat eenvoudig lijkt, is hier net gewaagd en genereus. Zo kregen onze inspecteurs maar niet genoeg van een jus van kerrie, lekker pittig en met frisse kruiden erdoor, die een mooi gekorste moot kabeljauw punch gaf. U merkt dat men hier alles doet om gasten te plezieren, zo blijkt ook uit het mooie à la carte aanbod.

LIZZ*

Spieringstraat 1, 2801 ZH Gouda

3 gangen menu 59 euro (enkel op woensdag, donderdag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag), 4 gangen menu 85 euro

Technische precisie, gevoeligheid en een zwak voor subtiele Aziatische smaakmakers. Deze kwaliteiten schrijven we graag toe aan Remco Kuijpers, de chef van dit luxueus design restaurant in het high-end boetiekhotel Weeshuis. Of hij nu een plantaardige creatie serveert rond radijs, wasabi, de Japanse citrusvrucht Jabara en andaliman peper, of uitpakt met een lekkere winterse bereiding van fazant met eendenlever en een jus van het karkas: verwacht u aan bewerkte gerechten, originele details en expressieve smaken. De verrassende wijnpairings zijn een must om deze totaalbeleving ten volle te ervaren.

Marrees*

Stadhuispassage 10, 6001 KK Weert

Lunchmenu voor 49,50 euro, 4 gangen menu 80 euro

Jan Marrees is een ervaren rot die voor een meer ontspannen aanpak van gastronomie heeft gekozen. Dat vertaalt zich naar een sfeervol decor met een ongedwongen ambiance, een mooie internationale wijnkaart en een ruim aanbod gerechten die het brede palet van de chef weergeven. Zo zijn de krokant gebakken kalfszwezeriken met een intense kalfsjus en fruitige toetsen van appel en meloen een klassieker van het huis. Verkiest u lasagne van kreeft of Aziatische dumplings met spinazie en Tomasu sojasaus? Bij Marrees is elk etentje een feest!

Noble Kitchen*

Deutersestraat 39B, 5266 AW Cromvoirt

Voor-, hoofd- en nagerecht à la carte mogelijk vanaf 40 euro, 2-gangenlunch aan 40 euro, 5-gangenmenu 80 euro

Een blik op de ellenlange kaart van Noble Kitchen laat het hart van elke fijnproever sneller slaan. En dan zeker van zij die van Aziatische finesse houden. U komt hier voor handgemaakte gyoza van gevogelte, smult vervolgens van een rijke brioche met gerookte paling, kiest tussendoor enkele lauwe sushi, neemt saignant bavette van de robatagrill als hoofdgerecht en eindigt met een klassieke dame blanche. Wat een weelde! De omgeving van dit design restaurant is al even verleidelijk: het futuristische gebouw grenst namelijk aan de mooie Bernardus Golf. Dit is het soort zaak waar men elke dag heen zou willen gaan!

't Raedthuys*

Rijksweg 51, 6921 AC Duiven

4-gangenmenu 72,50 euro

Is het wildseizoen? Dan toont Hans den Engelsen aan hoe je filet van hert perfect rosé gaart, wat het belang is van een intense wildjus en hoe je die winterse power aanvult met fijne groentegarnituren. Krijgt hij een voorraad verse aardpeer binnen? Dan gaat hij de topinamboer in verschillende texturen verwerken om de diversiteit van z’n aardsheid te benadrukken en ook nog eens de fijne vettigheid van gerookte paling aan te vullen. Gastvrouw en sommelier Karina van der Kolk speelt in op al die rijke smaken met zelf geïmporteerde wijnpareltjes die echt het verschil maken. In dit klassieke huis worden oud en nieuw met gevoel vermengd.

Vigor*

Raadhuisstraat 1, 5261 EH Vught

2-gangen businesslunch 42 euro, 4-gangenmenu  88 euro

In deze stijlvolle 17de-eeuwse Villa Beijenburg bent u getuige van de vriendschap tussen twee vakmannen: chef Lars Albers en gastheer Randy Bouwer. Het boeiende wijnverhaal (check zeker het sherryaanbod) is de perfecte aanvulling op de productgerichte keuken. Chef Lars slaagt erin te verrassen met herkenbare smaken en gaat steeds tot de essentie. Een hagelwitte moot tarbot, lekker boterig en gekleurd aan de buitenkant, gaat hij bijvoorbeeld versterken met subtiel bittere spruitjes en een intens schuim van paddenstoelen. De balans die deze heren weten te vinden op het bord, in het glas en in de beleving is innemend.

't Vlasbloemeken*

Nieuwstraat 8, 4576 AL Koewacht

2-gangenlunch aan 44,50 euro (enkel op woensdag, donderdag en vrijdag), 4-gangenmenu vanaf 72,50 euro (enkel op woensdag, donderdag en voor de lunch), 3-gangen schaaldierenmenu 85 euro

Het motto van ’t Vlasbloemeken is duidelijk: Al het lekkers van zee, vee en veld. Eric van Bochove is dan ook een product liefhebber, en zet al die lekkernijen in de verf dankzij zijn ervaring en neus voor nieuwe ontwikkelingen – denk aan de introductie van Aziatische smaakmakers. Zo heeft hij altijd een schaaldierenmenu dat gebaseerd is op lekkernijen als oosterscheldekreeft. Wat dacht u van spetterverse langoustines die kort zijn gebrand, geassocieerd met frisse groentegarnituren en mayonaises van sambal en soja om diepe gelaagdheid toe te voegen. Vertrouw op gastvrouw Bianca voor een charmante bediening en uitstekende wijnvoorstellen.

Zoldering*

Utrechtsestraat 141h, 1017 VM Amsterdam

Voor-, hoofd- en nagerecht à la carte voor gemiddeld 60 euro

Het glas en het bord staan op gelijke hoogte in deze levendige buurtbistro. Wijnliefhebbers worden overweldigd door het geweldige aanbod van zowel kleine producenten als iconische huizen. En wat past daar beter bij dan ongedwongen creaties die poespas achterwege laten? De vegetarische interpretatie van filet americain is hier een must-try. Vervolgens kan u bijvoorbeeld smullen van een smeuïge roulade van boerderijkip, met krokant korstje, die royaal genappeerd is met een fijne gevogeltejus waarin morilles zijn verwerkt. Het volledige à la carte aanbod laat het hart van elke fijnproever sneller slaan. Wees maar zeker: bij Zoldering gaat het dak er telkens af!

Bron: Le Guide MICHELIN.

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland

Reactie plaatsen