Nieuwkomer en gevestigde namen in de Top-3 in de 46ste editie van restaurantgids Lekker500
31 oktober 2023 

Nieuwkomer en gevestigde namen in de Top-3 in de 46ste editie van restaurantgids Lekker500

Nieuw in de top-3: Brut172**, van tastemaker Hans van Wolde

Het was een bewogen jaar voor de horeca, en ook bij restaurantgids Lekker500 was er sprake van verandering en vernieuwing. De concurrentie aan de top bij de gevestigde orde is groot, maar maakt dit jaar toch plaats voor een aantal nieuwe gezichten en jong talent.

In deze editie van de Lekker500 mogen we maar liefst 12 nieuwkomers in de top-100 verwelkomen, waarbij er nog meerdere restaurants op de drempel staan te trappelen om ook binnen te dringen. Daarnaast werden dit jaar maar liefst 46 nieuwe restaurants aan de etalage van Lekker500 toegevoegd. Kortom, genoeg nieuws voor jong en nieuw talent.

Top-3
De restaurantwereld is altijd in transitie. Voor sleetsheid is geen plek. Aandacht en toewijding blijken essentieel voor zaken om hun bestaansrecht te waarborgen. Als we tegenwoordig uit eten gaan zoeken we smaak, continuïteit, kwaliteit en stabiliteit. Maar we willen in deze tijd ook meer beleving om echt tot een bijzondere eetervaring te komen. Ook de gevestigde namen vinden zichzelf opnieuw uit en verrassen daarmee hun vaste clientèle, maar vinden daardoor ook een nieuwe schare fans.

De top-3 bestaat dit jaar uit vertrouwde namen, maar ook uit een nieuwkomer. Jan en Claudia Sobecki staan met hun Brabantse Tribeca op nummer 3. Het restaurant heeft een hecht team dat in alle bescheidenheid garant staat voor een optimale beleving van hoogwaardige gastronomie. Brut172, van tastemaker Hans van Wolde, komt dit jaar nieuw in de top-3 binnen. Van Wolde creëert met een flinke portie lef en beleving een experience die Lekker500 beloond met plaats 2. Op nummer 1 staat het 30 jaar bestaande De Librije waar fine dining en fun dining hand in hand gaan. Met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift weten Jonnie en Thérèse Boer hierdoor dit jaar wederom de eerste plaats vast te houden in dé lekkerste restaurantgids van Nederland.

De top-20
In de top-20 zie je dat een aantal solide en stabiele zaken plaats moeten maken voor jonge chefs die hun nek uitsteken en het net even anders doen. Dat hebben wij in deze uitgave beloond. Dit jaar staan er maar liefst 7 nieuwe namen in de top-20 te weten: 212 (plaats 5), Bij Jef (plaats 12), Meliefste (plaats 13), Zarzo (plaats 14), De Leuf (plaats 17), ’t Nonnetje (plaats 18), en Parkheuvel (plaats 19).De 4 grootste stijgers:
Een aantal restaurants staken er voor ons met kop en schouders bovenuit en zijn dan ook, welverdiend, flink gestegen in de Top-100. Het prachtige Château Neercanne in Maastricht stijgt met maar liefst 41 plekken naar plek 46.’t Ganzenest in Rijswijk vliegt 28 plaatsen omhoog naar plaats 68. Het Groningse Noor stijgt na hun eerste opname vorig jaar met 26 plekken naar 38, en Alma in Oisterwijk eindigt met een stijging van 24 plekken vlak achter Noor op positie 39.

Transitie en traditie
Overdracht van kennis is de essentie van het vak. Dit jaar ligt de nadruk aan de ene kant op het voortzetten van tradities, maar aan de andere kant ook juist het doorbreken van gewoontes, regels en verwachtingen. Lees in de gids bijvoorbeeld de columns van Tobias Camman, Noni Kooiman en Rudolph van Veen over hoe zij tegen tradities op culinair gebied aan kijken. Of lees in deze editie van Lekker500 hoe het is om de zaak van je ouders voort te zetten en er nieuwe schwung aan te geven, zoals Robin en Michelle van de Bunt van restaurant De Leuf in Ubachsberg dat deden. Inmiddels runnen ze de zaak - onder toeziend oog van hun moeder - op hun eigen manier, geïnspireerd door de lessen van hun vader.

Lekker500
Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijken. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt één keer per jaar.

De 2024-editie van Lekker500 met maar liefst 292 pagina’s ligt op 31 oktober 2023 in de winkel voor €19,99 en is ook te bestellen via lekker.nl/bestel. Naast de 500 recensies lees je ook mooie interviews en inspirerende verhalen en ontdek je culinaire musthaves en heerlijke recepten voor thuis.

STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen