Sous-chef restaurant Noble Den Bosch winnaar voorronde ‘ArsNova Culinary Prize’ 2025.
11 oktober 2024 

Sous-chef restaurant Noble Den Bosch winnaar voorronde ‘ArsNova Culinary Prize’ 2025.

Op 8 oktober 2024 vond de 57e editie van de ArsNova culinary Prize  (voormalig Prix Culinaire ‘Le Taittinger’) voor Nederland plaats. De Nederlandse winnaar is Thijs Griffioen, sous-chef bij Restaurant Noble in ’s-Hertogenbosch. Thijs zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs op 4 februari 2025.

Voor Thijs Griffioen is het de tweede keer dat hij meedeed aan deze culinaire wedstrijd op topniveau. Griffioen is vastbesloten om dit jaar hoger te eindigen in Parijs. “De ArsNova Culinary Prize is één van de meest interessante kookwedstrijden. De jury is onafhankelijk en zeer professioneel. Daarnaast krijg je als winnaar een geldbedrag van € 20.000 , een grote fles Champagne Taittinger en ’s avonds een leuk gala!”

Voorronde ‘Arsnova Culinary Prize’
De kandidaten vertegenwoordigen Nederland. Iedere kandidaat dient een persoonlijk recept voor 8 personen in te dienen, dit jaar gebaseerd op het volgende thema: twee canettes a 2.3 kilo met begeleidende garnituren en saus. Naast deze persoonlijke inzending zal tijdens de finale in Parijs een tweede opdracht toegevoegd worden. Beide recepten moeten dan binnen de tijd gepresenteerd worden aan de internationale jury.

De Nederlandse jury
De jury bestond uit voormalig winnaars Jan Smink (2023) en Lars van Galen (2011) die tevens de President Arsnova Culinary Prize voor Nederland is. Voor de winnaar was er een cheque van € 2.400,00 en een ticket voor de finale in Parijs.

De voorbereiding op de finale
De kandidaat kan een beroep doen op de hulp en het advies van een mentor die binnen het organisatiecomité van zijn land wordt gekozen. Zo kan hij zich in de maanden van voorbereiding verder ontwikkelen en zijn werk vergelijken met wat zijn collega’s ervan vinden.

Deze "mentor" moet na de bekendmaking van de internationale finalisten worden gekozen. De keuze moet de dag na de datum waarop de namen van de geselecteerde kandidaten voor de internationale finale worden gepubliceerd, worden overgemaakt aan de Internationale Culinaire Organisatie van de Culinaire Prijs.

Coaching sessie
Na hun selectie krijgen de kandidaten een coaching sessie met hun mentor en een panel met prominenten zonder directe connecties met de wereld van de gastronomie. Dit zijn artistieke prominenten die een frisse kijk kunnen hebben op het gerecht van de kandidaat met als doel hen vooruit te helpen.

Over ArsNova Culinary Prize
De ArsNova Culinary Prize (voorheen Prix culinaire Le Taittinger), is in 1967 ingevoerd door het champagnehuis Taittinger en viert de uitmuntendheid en authenticiteit van chef-koks. De Internationale prijs is aanwezig in 9 landen en nodigt elk jaar uit tot creativiteit rond een topproduct, dat eerst in de nationale finales en later in een internationale finale wordt gebruikt.
Onder leiding van het Dotatiefonds 
Filantropic ArsNova en zijn afdeling die aan culinaire kunsten gewijd is, versterkt de prijs nu de betrokkenheid van zijn chef-koks en winnaars door hen te associëren met initiatieven om gezond en duurzaam voedsel te promoten dat voor iedereen toegankelijk is.

‘De culinaire prijs is een doorgeefluik dat de geest van een sprankelende auteurskeuken overbrengt en het talent van de grote chef-koks van morgen onthult.'

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen