Op woensdag 21 mei is Arjan Speelman (47), chef-kok van Ciel Bleu Restaurant** (Hotel Okura Amsterdam), geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Arjan mag zich na zijn inauguratie officieel de 154e Meesterkok van Nederland noemen. Met het behalen van de Meestertitel wordt Ciel Bleu het 11e restaurant in Nederland waar 2 of meer SVH Meesters werkzaam zijn: honorary gastronomy sommelier Noël Vanwittenbergh is sinds 2010 SVH Wijnmeester.
SVH Meesterkoks Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel**, Rotterdam), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**, Waalre) en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Arjan Speelman af. Tijdens de SVH Meesterproef is Arjan beoordeeld op alle vaste onderdelen van de proef; de bedrijfspresentatie, de à la carte lunch, het meesterlijk menu en de twee vaktechnische opdrachten. In Ciel Bleu, waar de gast in een wereld van refined flavours stapt, wordt normaliter geen lunch geserveerd. Het restaurant was dan ook speciaal voor de Meesterproef van Arjan voor de lunch geopend.
Loepzuivere keuken
“Arjan heeft de commissie met zijn loepzuivere keuken meer dan overtuigd van zijn Meesterschap. Alles wat we vandaag gezien en geproefd hebben was Meesterlijk. Van de gerechten die uitblonken qua vaktechnieken, smaken en cuisson tot de wijn-spijs combinaties en de gastbeleving. Geen detail wordt vergeten. We zijn trots dat we Arjan als Meesterkok mogen verwelkomen”, aldus de commissie.
Passie voor het ambacht
De ambitie van Arjan om SVH Meesterkok te worden, ontstond toen hij SVH Meesterkok Cas Spijkers op tv zag en zijn kookboeken las. Toen wist hij “Dit is wat ik wil, ik wil Meesterkok worden!”. In de jaren die volgden, koos hij er dan ook bewust voor om in zijn carrière met verschillende SVH Meesterkoks te werken. Hij leerde het vak van hen, maar zag ook hoeveel impact de titel heeft en hoe trots je mag zijn als je de titel hebt behaald.Foto: Yvo Geskus“Ik wil mijn titel met trots dragen en het ambacht hooghouden: als Meesterkok wil ik een ambassadeur zijn die het vak uitdraagt en die de tradities hooghoudt. Mijn doel is om de nieuwe generatie koks te laten zien hoe de ambachtelijke keuken werkt, het vak te promoten door te laten zien hoe mooi het vak kan zijn. Mede daarom heb ik me aangesloten bij Bocuse d’Or”, aldus de 154e SVH Meesterkok.
SVH Meestertitels
Met het slagen van Arjan Speelman heeft Nederland meer dan 300 SVH Meesters, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.
Op www.svhmeestertitels.nl vind je alle SVH Meesters in het register en bekijk je wie zich in jouw regio bevindt via de SVH Meester kaart. Ook lees je hier alles over de aanmeldingsvoorwaarden en het traject richting de SVH Meestertitel.
STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.