Primeur: eerste geslaagden SVH Plant-based chef.
04 juli 2024 

Primeur: eerste geslaagden SVH Plant-based chef.

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Kookstudio Thorn delen een primeur. De eerste groep cursisten van de SVH Plant-based chef opleiding in Nederland heeft op 3 juli hun diploma in ontvangst genomen. Na een intensieve vakopleiding van ruim 35 weken, met de focus op de eiwittransitie, zijn alle bereidingstechnieken van plantaardig koken behandeld. De cursisten hebben geleerd om smaakvolle en voedzame plantaardige gerechten te creëren.

Plant-based koken heeft snel een vaste plek veroverd in de Nederlandse horeca, zoals blijkt uit het SVH arbeidsmarktonderzoek (2022). Maar liefst 70% van de sector gaf aan behoefte te hebben aan specialisten in gezond en duurzaam koken. Kookstudio Thorn speelde hierop in met de eerste particuliere opleiding tot plant-based chef.

Op 11 juni legden de eerste cursisten hun examen af. De gerechten waren van hoog niveau en alle cursisten zijn met vlag en wimpel geslaagd. Op 3 juli reikte Kookstudio Thorn de diploma’s uit op het prachtige Kasteel Eyckholt. Dit markeerde niet alleen de prestaties van de deelnemers, maar ook een belangrijke stap in de botanische gastronomie.

SVH Plantaardig koken
In samenwerking met toonaangevende koplopers in de eiwittransitie en het ‘gezonde koken’ lanceerde SVH eind 2022 de e-learning SVH Plantaardig koken. Deze e-learning richt zich op een kookstijl die gezonde voeding en onbewerkte plantaardige ingrediënten combineert en vormt de basis voor de opleiding SVH Plant-based chef. Als aanvulling op deze e-learning is het examen SVH Plant-based chef ontwikkeld, bedoeld voor zelfstandig werkende koks die zich willen specialiseren in plantaardig koken.

Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Ik ben onder de indruk van de moed en toewijding die jullie hebben getoond door deze opleiding te volgen, als echte pioniers binnen de sector. Door verder te kijken dan de gebaande paden en bewust te kiezen voor een duurzame specialisatie, hebben jullie een uitdagende weg bewandeld. Hulde, we zitten te wachten op professionals zoals jullie!"

Het examen
Paul Kitzen, eigenaar van Kookstudio Thorn: “Tijdens de opleiding hebben de deelnemers veel geleerd over de menu-opbouw, waarbij de Franse traditie van een hoofdcomponent en garnituur werd losgelaten. Het toepassen van eiwitvervangers en geavanceerde fermentatietechnieken zijn essentiële onderdelen binnen de opleiding. Verder speelt de kracht van umami een cruciale rol in het toevoegen van diepte aan plantaardige gerechten.

De examinatoren waren aangenaam verrast door het hoge culinaire niveau van de gerechten tijdens het examen. "Wij feliciteren alle deelnemers van harte met het behalen van hun diploma!”

Opleiding volgen?
Ben jij een zelfstandig werkend kok en heb je behoefte aan verdieping in je vak op het gebied van plantaardig koken? Start dan ook de opleiding SVH Plant-based chef bij Kookstudio Thorn. De volgende cursus start in de week van 2 september 2024. Meer informatie vind je hier.

STRRN Magazine alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen