Euro-Toques Nederland komt met een geheel nieuw programma tijdens Gastvrij Rotterdam
03 juli 2024 

Euro-Toques Nederland komt met een geheel nieuw programma tijdens Gastvrij Rotterdam

Dit jaar zal Euro-Toques Nederland met een geheel nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden komen tijdens Gastvrij Rotterdam 2024. Het gaat tenslotte om aantrekkelijke wedstrijden voor deelnemers, jury en publiek. Het streven is daarbij een constante interactie met deelnemers en publiek. Er is daarom gekozen voor een compactere wedstrijdarena (2 keukens naast elkaar) waar de deelnemers hun (in eigen keuken voorbereide) gerechten aan het publiek demonstreren en vertellen over de gebruikte technieken en ingrediënten.

De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst zodat er meer gevolgd wordt van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan. De deelnemers maken hun gerechten af en lichten deze toe aan de jury, het eigen team maakt een 30-tal kleine uitvoeringen van deze gerechtjes en deelt dit onder het publiek uit. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury om tot een prijsuitreiking te komen. De VIP lounge in de vorm van een terras voor de wedstrijdkeuken is van 16.00 - 18.00 uur dé netwerkplaats voor ETN leden en partners (drinks & bites).

Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2024
Maandag 23 september 11.00 - 16.00 uur ETN Kookpodium Hal 4

Echte Euro-Toques Nederland restaurants werken ambachtelijk, maken alle gerechten in eigen keuken en werken alleen met pure, natuurzuivere kwaliteitsproducten van het seizoen en van heel dichtbij. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Geen onnodige foodmiles en no-waste! Een zestal teams bereiden van eigen duurzame seizoens- en streekproducten een driegangenmenu voor in eigen keuken. Het menu wordt op het Euro-Toques Nederland Kookpodium afgemaakt en gedemonstreerd. Zij hebben hierbij de volledige vrijheid, het moet gewoon gruwelijk lekker zijn! Omdat Euro-Toques een restaurantvereniging is, zijn Hospitality en wijn-spijs combinaties van even groot belang. Daarom worden er ook bijpassende dranken geschonken die toegelicht worden door gastheer of gastvrouw. Chef & gezel werken met eigen ingrediënten uit de streek en van het seizoen. De gerechten in de ETN demokeuken bereid en gepresenteerd, gedemonstreerd en verantwoord naar publiek en jury. Doel is het publiek te tonen hoe er gezond en smaakvol gekookt kan worden met natuurzuivere (h)eerlijke ingrediënten. Er wordt gekookt met de Pfas-vrije Greenpan pannen van Exclusive Business Partner Cookware Company die ook het prijzengeld van maar liefst € 23.500,00 ter beschikking stelt.

‘Minder Zout, Meer Smaak Award’, powered by HANOS, Nierstichting en ETN.
Dinsdag 24 september 11.00 - 16.00 uur ETN Kookpodium Hal 4

Met Smaakmakers wil de Nierstichting samen met restauranteigenaren, chefs en koks in opleiding en smaakpartners de gewoonte van te veel zoutgebruik in de professionele keuken en in de voedingsindustrie in het algemeen doorbreken. En dat is belangrijk omdat té veel zout eten slechts is voor je nieren. Inmiddels hebben ruim 1,7 miljoen Nederlanders chronische nierschade. Door bewust te kiezen voor pure smaken, andere kruiden en bereidingen willen we iedereen laten ervaren dat minder zout zelfs méér smaak oplevert!

Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en meest verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen, pitten, zaden en zuren of bereidingstechnieken zoals fermentatie. En dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook nog eens veel gezonder. Tijdens deze wedstrijd koken chef en jong talent uit eigen keuken een driegangen menu voor een vakjury van 4 personen. Dit driegangenmenu mag in totaal maximaal 2 gram zout bevatten. Daarnaast streeft het team naar gezond koken volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het team maakt daarnaast een 30-tal amusehapjes voor het publiek (publieksstem). In samenspraak met moderator Edwin Loos wordt het publiek geïnspireerd zoutbewust te koken. Nierstichting zal flyers verzorgen met recepturen, tips & tricks ter inspiratie. HANOS stelt het prijzengeld van € 500,00 ter beschikking en sponsort de ingrediënten.

Jonge Keukenhelden met Het Glazen Kalf
Woensdag 25 september 2024 11.00 – 16.00 uur ETN kookpodium Hal 4

Jonge talenten uit de keuken van aangesloten Euro-Toques restaurants gaan met elkaar de strijd aan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Al in 1986 riep drie sterren chef Paul Bocuse koks op een dam te werpen tegen het gebruik van kunstmatige toevoegingen in voedsel. De chefs en restaurants die zich aansluiten bij de kernwaarden van Euro-Toques en werken volgens de Code van Eer mogen lid worden . In deze Code van Eer staat opgenomen dat de leden (H)eerlijke gerechten bereiden van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek en met de seizoenen in het kader van duurzaamheid. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Euro-Toques Nederland  & VanDrie Group.

De opdracht is dat de jonge talenten reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Er zal een 3 gangen diner ( voor-hoofd-na) van natuurzuivere ingrediënten voorbereid worden met ingrediënten uit eigen streek en aansluitend bij het seizoen. De deelnemer kiest een recept uit de  “Escoffier” om in het menu te verwerken . Alle gerechten moeten op de wedstrijdvloer afgemaakt worden. Tijdens de presentatie van je gerechten wordt er vertelt over de keuze van de producten en de gebruikte  bereidingstechnieken. Tijdens de presentatie van je menu moet tenminste één gerecht kalfsvlees bevatten. Dat kan zijn: longhaas, lever, zwezerik, sukade, nek, staart, schenkel, tong, wang, hersentjes. Hiermee wordt een voor- of hoofdgerecht met twee technieken bereidt voor de vakjury. Dit onderdeel zal apart beoordeeld worden waarna de winnaar van Het Glazen Kalf 2024 wordt gekozen. De totaalbeoordeling zal de prijswinnaar van de ” Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf” worden. VHC Jongens BVs stelt een beurs van .500,00 ter beschikking voor een stage in het buitenland bij één van de aangesloten Euro-Toques Internationaal restaurants Het Glazen Kalf is een jaarlijkse kookwedstrijd met kalfsvlees voor culinaire professionals georganiseerd door de VanDrie Group. Zij stellen het unieke beeld Glazen Kalf, een cheque voor kalfsvlees en een cheque voor een persoonlijke reportage in Culinaire Saisonnier ter beschikking.

STRRN Magazine alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen