Eerste editie PALUX Innovation Award by Euro-Toques International groot succes.
16 oktober 2024 

Eerste editie PALUX Innovation Award by Euro-Toques International groot succes.

Tijdens de horecavakbeurs BBB-Folie Culinaire Maastricht werd de 1e editie van de PALUX Innovation Award by Euro-Toques International gestreden. Om aan deze wedstrijd deel te nemen waren maar liefst deelnemers, voorzitters en bestuursleden uit acht verschillende landen van Euro-Toques International aanwezig.

Aan de vakjury voorzitter Euro-Toques Italia & International Enrico Derflingher, PALUX Head of Sales International Ingo Mach, Pascal Jalhay culinair directeur Kasteel van Oys, Kees Bruins STRRN Magazine en winnaars 2023 Salvatore Randazzo restaurant Il Gattopardo de moeilijke taak een winnaar te kiezen. De wedstrijd vond plaats in de Demokeuken van Culinaire Saisonnier en was ingericht door PALUX. De chefs waren dus van alle gemakken voorzien.

Uitdaging voor de jonge chefs
De PALUX Young Innovation Award is in 2023 in het leven geroepen om de jonge getalenteerde chefs binnen Euro-Toques Nederland een podium te geven. Met een kookdemonstratie van een signature gerecht volgens de kernwaarden van Euro-Toques kunnen zij de toeschouwers overtuigen van hun talenten en hiermee de exposure krijgen die ze verdienen. Dit jaar is deze wedstrijd georganiseerd voor deelnemers  uit alle aangesloten landen van Euro-Toques International. Tijdens de kookdemonstratie werden ook kleine gerechtjes in de vorm van bites gemaakt voor de toeschouwers zodat ook het publiek kon meegenieten en bijdragen aan een eindoordeel (stem van de publieksjury).

Winnaar Pasquale Carfora restaurant Aroma Vaassen
De uiteindelijke winnaar was chefkok Pasquale Carfora, eigenaar van restaurant Aroma Italian Fine Dining Vaassen. Hij viel op met zijn mooie en uiterst smaakvolle uitwerking van de opdracht en instructies. Pasquale reageert: “Deelnemen aan wedstrijden is altijd leuk, ongeacht het resultaat. Winnen maakt alles natuurlijk nog mooier. Maar, zoals met alles, gaat het erom hoe je er komt en alle momenten die je beleeft. Nadenken over het gerecht, het je voorstellen, het proberen, het veranderen en het opnieuw doen tot je tevreden bent. Het is tijd doorbrengen met het team en jezelf duizend vragen stellen over de wedstrijd. En de uitdaging met andere chef-koks uit andere culturen en het verlangen om je eigen idee en je Italiaanse mentaliteit de overhand te geven. Het is de adrenaline in die minuten dat je je voorbereidt en alle ogen op je gericht zijn en je weet dat je geen fout mag maken. Het is de vreugde om het team te zien vieren. Zoveel emoties in slechts een paar foto's!”

Winnaar Pasquale Carfora restaurant Aroma Vaassen

Reacties op de wedstrijd
Directeur PALUX Nederland Yvo Berendsen heeft de wedstrijden als fantastisch, innoverend en inspirerend ervaren. De samenwerking en kameraadschap onder de internationale chefs was indrukwekkend. De Duitse deelnemer en chef Kevin Lipp ervaarde deze wedstrijd als “geweldig, spectaculair en onvergetelijk". De wedstrijd was van hoog niveau en er waren een aantal sterke concurrenten. Geweldig om met onze internationale collega's te genieten van de competitie.” De Franstalige afgevaardigde van Euro-Toques België Curtis Mulpas, die zich met zijn  signature gerecht had laten inspireren door het werk van Vincent van Gogh, kijkt terug: “Deze kostbare momenten hebben ons in staat gesteld elkaar beter te leren kennen en elkaars wereld en gastronomische cultuur te ontdekken. Het enige wat we gemeen hebben is onze passie voor ons vak en onze vereniging.” Bestuur Euro-Toques Roemenië Iuila Dragut sluit zich hierbij aan: “Onze chefs Rares Moga en Razvan Bloi waren dolblij met de ervaring die jullie hebben geboden. Zij hebben met plezier kennis gemaakt met het internationale niveau en het gedachtegoed van Euro-Toques International. Wij zien uit naar een volgende "treffen". 

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen