Gault&Millau gidslancering & award uitreiking 2023
14 februari 2023 

Gault&Millau gidslancering & award uitreiking 2023

Maandag 13 februari 2023 werd de nieuwe Gault&Millau gids 2023 op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg Utrecht.

De bijna 800 bezoekers werden verwelkomd door Burgemeester Sharon Dijksma waarna Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland de Gault&Millau Awards uitreikte aan de winnaars van het jaar 2023 in 19 verschillende categorieën. 

Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: ‘Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen. Dit jaar geeft de bewegende kwaliteit van de Nederlandse gastronomie uitstekend weer, met maar liefst 75 nieuwe adressen en meer dan 125 restaurants met een stijgende score.’

Onder toeziend oog van de top van de Nederlandse gastronomie werden alle winnaars individueel op het podium geëerd. Tevens werden alle restaurants met 16I20 of meer gezamenlijk op het podium gehuldigd indien hun scores waren gestegen.

Winnaars Gault&Millau Awards 2023
Chef van het Jaar - Jan Sobecki, Tribeca**, Heeze

Jonge Topchef van het Jaar - Guido Braeken, Julemont, Wittem

Gastvrouw van het Jaar - Caroline Berends-Proot, De Nederlanden, Vreeland

Sommelier van het Jaar - Margot Los, Café Parlotte, Amsterdam

Wijnkaart van het Jaar - Joey de Kruijf, Central Park, Voorburg

Prijs-Plezier van het Jaar - Harry’s, Maastricht

Terras van het Jaar - Vista, Willemstad

Ambachtsman van het Jaar - Martin Kruithof, De Lindenhof, Giethoorn

Aziatisch restaurant van het Jaar - Taiko, Amsterdam

Groenterestaurant van het Jaar - De Kas, Amsterdam

Bistronoom van het Jaar - Putaine, Rotterdam

Ontdekking van het Jaar - Rosie, Utrecht

Lifetime Achievement Award - Paul Fagel, Voormalig chef/patron restaurant Het Arsenaal

Dessert van het Jaar - Ollie Schuiling, Kasteel Heemstede, Houten

New Chef on the block - Yornie van Dijk, Basiliek, Harderwijk

Pop of the Year - Klaproos, Amsterdam

Best Dutch chef Abroad - Nick Bril, The Jane, Antwerpen

Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 1 - SAAM Restaurant, Amstelveen

Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 2 - Yano, Rotterdam

Cocktailbar van het Jaar - Law&Order, Amsterdam




Snelle stijgers:
Julemont**, Wittem 17 (+1,5) 
De Nieuwe Winkel**, Nijmegen 16,5 (+1,5) 
Brut 172**, Reijmerstok 18.5 (+1) 
De Kas, Amsterdam 16 (+1) 
Aan de Poel**, Amstelveen 17,5 (+1) 
Vigor*, Vught 16 (+1)

De top van de Gault&Millau gids: vanaf 18 punten

De Librije*** (19,5 punten)
Inter Scaldes*** (19,5 punten)
Ciel Bleu** (19 punten)
Tribeca** (19 punten)
Brut 172** (18,5)
Spectrum** (18,5 punten)
212** (18 punten)
De Groene Lantaarn** (18 punten)
Vermeer (18 punten)
t Nonnetje** (18 punten)
Pure C** (18 punten)
De Lindehof** (18 punten)
De Lindenhof** (18 punten)
De Kromme Watergang** (18 punten)

Gault&Millau restaurantgids
Dit jaar telt de gedrukte 16+ gids 74 Nederlandse Restaurants, elk beoordeeld op basis van 20 punten. Een compactere editie met daarin enkel restaurants met 16 punten of meer. Daarnaast kan men de selectie van meer dan 850 restaurants en hun score online vinden op de website gault-millau.nl met verbeterde zoekmachine en real time availability.

Over Gault & Millau Nederland

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.

STRRN Magazine - alles over de culiniare top van Nederland
Onze abonnementen, of bestel los

Reactie plaatsen