In april 2023 stond de Japanse chef Hiroaki Yamamoto van restaurant Yama* in Rotterdam nog op het podium van het DeLaMar theater om zijn eerste Michelinster in ontvangst te nemen.
Het kleine, maar altijd volgeboekte restaurant Yama* sluit plotseling haar deuren. Op zijn Youtube kanaal vertelt chef Hiroaki Yamamoto dat hij zijn doel heeft bereikt. 'Ik had er tien jaar voor uitgetrokken om een Michelin te behalen. En dat is gelukt, dus voor mij is het het goede moment om volgende stappen te ondernemen’. Hoe die volgende stap eruit gaat zien weet hij nog niet precies. ‘Ik wil in de toekomst gerechten maken met een ‘verhaal’. Wat dat betekent gaan we op de voet volgen.
De 40-jarige Hiroaki Yamamoto ontdekte al op jonge leeftijd zijn passie voor koken. Omdat zijn ouders vanwege hun werk vaak van huis waren, stond hij al vroeg zelf in de keuken. Op 19-jarige leeftijd begon Yamamoto aan een koksopleiding in Japan. Niet veel later werd hij naar Amsterdam gehaald om te werken in het restaurant van Hotel Okura, bekend om zijn hoogwaardige Japanse gerechten.
In Amsterdam droomde Yamamoto al van een eigen restaurant. Tien jaar geleden, toen hij 30 was, opende hij samen met zijn vrouw Japanese Cuisine Yama aan de Eendrachtsweg. Omdat er geen budget was voor een luxe verbouwing, begon hij klein en richtte het restaurant in met Ikea-tafels. "Soms klaagden klanten daarover. Ze vonden het eten fantastisch, maar het interieur niet mooi. Daarom hebben we het stap voor stap aangepast."
Hoofdfoto: @Vera Keizers
STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.