Team Basiliek* wint de Nederlandse Copa Jerez 2024
27 juni 2024 

Team Basiliek* wint de Nederlandse Copa Jerez 2024

Op maandag 24 juni streden de drie geselecteerde teams, restaurant Puur Sanh, restaurant Basiliek* en restaurant Zoldering op het podium van de Nederlandse finale van de prestigieuze Copa Jerez.

Na een indrukwekkende sherry-spijs presentatie wisten sommelier Anne Marie Nijhoff en chef Yornie van Dijk van restaurant Basiliek * uit Harderwijk zich te kwalificeren voor de internationale finale die in het voorjaar van 2025, in het hart van het sherry gebied, in Jerez de la Frontera zal plaatsvinden. De winnaars kregen de officiële prijs uitgereikt door de ambassadeur van Spanje.

Jury voorzitter Heleen Boom 
De drie teams bestaande uit kok en sommelier presenteerden de jury uitdagende en verrassende combinaties met sherry in de hoofdrol. Juryvoorzitter Heleen Boom licht toe: “De drie teams van deze editie presenteerden krachtige combinaties, het niveau lag bijzonder hoog. Restaurant Zoldering maakte grote indruk met het hoofdgerecht van eend, gecombineerd met een Antique Amontillado en het dessert ‘Honey i’m home’ van Restaurant Puur Sanh gecombineerd met een Medium Palo Corrado was de beste van de drie. Toch wist Restaurant Basiliek ons over de hele breedte te overtuigen met een presentatie van gelaagde gerechten die uitmuntend gedragen werden door hun sherry pairings. Een overall indrukwekkende weergave die de gastronomische kracht van sherry eer aan deed.”

Jury met de winnaars v.l.n.r: Economische en commerciële raad Ambassade van Spanje in Nederland Oscar Vía, Randy Brouwer, Ambassadeur van Spanje Consuelo Femenía, Magda van der Rijst, Heleen Boom, Adrián Zarzo Habraken, Anne Marie Nijhoff, Yornie van Dijk

De winnaars
De winnaars zijn zelf zeer te spreken over de uitkomst. Anne Marie licht toe: “Het winnen van de Copa Jerez is voor ons een mooie bevestiging dat de kookstijl van Yornie, waarbinnen hij zoveel mogelijk het volledige product benut wat resulteert in gerechten met veel diepgang, aansluit op de expressieve kracht van sherry. Daarnaast is deze overwinning een kroning op onze relatief korte samenwerking, die door onszelf als harmonieus ervaren wordt.”

Hoofdgerecht Restaurant Basiliek
KAVIAAR | Kaviaar (Perle Imperial), tuille gebrande boter, crème getoaste chocolade, vanille ijs (Nederlandse vanille), crunch van hazelnoot, hazelnootmelk.
Sherry Jerez ‘Old Harvest’ - Ximénez-Spínola

De Copa Jerez
De Copa Jerez is ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om op een gerenommeerd wereldpodium hun gezamenlijke passie voor het gastronomisch toepassen van sherry tentoon te spreiden. Het team van Restaurant Basiliek zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van Copa Jerez, die in het voorjaar van 2025 georganiseerd wordt door het Consejo Regulator van Sherry in Spanje. Daar zullen Anne Marie en Yornie het opnemen tegen 7 landenteams, waaronder Mexico dat deze editie voor het eerst zal deelnemen.

Sherry ambassadeur 
Sherry ambassadeur en winnaar van vorige editie, sommelier Randy Brouwer van Restaurant Vigor, nam dit jaar zitting in de jury. Zijn mening over de gepresenteerde kwaliteit: “Prachtig om te zien hoe gepassioneerd er met sherry wordt gewerkt. Tijdens deze nationale finale zagen we veel diversiteit, wat tekenend is voor de indrukwekkende kennis over sherry van deze sommeliers.”

STRRN Magazine alles over de culinaire top van Nederland.Reactie plaatsen