
Culinaire helden
Wat betekenen de handen voor een topchef?
Uit onze serie 'Handen van de ziel' - door Eugenio Follender Grossfeld
Michel van der Kroft (54) restaurant ’t Nonnetje**, Harderwijk.
‘Mijn handen zijn mijn kapitaal. Het gevoel en de intuïtie waarmee je je vak uitoefent, dat zit verborgen in die handen. Je handen voeren uit wat je hart en je hoofd je ingeven.’

Ik ben opgegroeid in Hoorn. Na schooltijd werkte ik bij mijn oom. Hij had een viswinkel en een palingrokerij. Door te bezorgen kwam ik in mooie restaurants. Ik leerde twee dingen: hoe je met eten moet omgaan en het klantencontact. Neem haring schoonmaken, dat is een heel verfijnd klusje. Dat velletje moet eraf. Dat is lastig. En als je dat goed doet en alle graatjes verwijdert, dan heb je een perfecte zilveren haring. Puur handenarbeid. Elke haring is examen doen. Je wilt een goed en keurig verzorgd eindproduct en daar streef ik nu nog steeds naar.
Als ik denk aan creatieve handen, dan denk ik ook aan muzikanten. Nina Simone, zij speelt heel mooi piano en was actief op mensenrechtengebied en streed tegen racisme en discriminatie, wat ze verwerkte in haar liedjes. Een vakvrouw. Verder, hoewel mijn basis Le Guide Culinaire van Escoffier is, pak ik toch terug op het palingroken. Ik ken mensen die palingroken tot kunst hebben verheven. Dat zijn mijn oom Paul Groes, wijlen Dries van den Berg en zijn zoon Peter van den Berg, uit Harderwijk, en Alex Koelewijn, uit Spakenburg. Hoe zij paling op de perfecte manier weten te roken, mooi gaar, op smaak, de juiste hoeveelheid rook en warmte, daar heb ik als ambachtsman en meester-kok veel respect voor.









