Joey Stinissen, Juliën van Loo en Tom Vinke treden toe tot de club met 26 Nederlandse topchefs.
Les Patrons Cuisiniers verwelkomt drie nieuwe leden in haar prestigieuze culinaire familie. Tijdens een feestelijke ceremonie bij restaurant Zenith in Apeldoorn ontvingen Joey Stinissen (restaurant Zenith*), Tom Vinke (De Kromme Watergang*) en Juliën van Loo (Parkheuvel**) hun patrons-koksbuis. De jonge chefs treden in de woorden van voorzitter Frank Visser toe tot de ‘Champions League van de Nederlandse gastronomie’.
Een nieuwe generatie staat op
De toetreding van deze drie chefs markeert een belangrijk moment voor Les Patrons Cuisiniers, want voor het eerst treden twee zonen in de voetsporen van hun vaders die ook lid zijn. Tom Vinke zet de familietraditie voort door de Zeeuwse sterrenzaak De Kromme Watergang over te nemen van zijn vader, Edwin Vinke. “Mooier kan niet”, reageert Edwin. “Het is een droom dat Tom nu ook bij Les Patrons Cuisiniers hoort. Hij stond natuurlijk al jaren bij mij in de keuken, maar nu staat hij op eigen benen,” aldus Edwin Vinke. “Je zou het niet verwachten, maar Tom is veel klassieker dan ik. Dus ik moet ook weer terug naar die ouderwetse gerechten. Het is eigenlijk de omgekeerde wereld.”
Juliën van Loo staat samen met zijn vader Erik van Loo aan het roer bij de met twee Michelinsterren bekroonde Rotterdamse zaak Parkheuvel. “Ik voel me echt zo’n Kylian Mbappé, een jonge voetballer die opeens voor Real Madrid mag spelen”, zegt Juliën over zijn nieuwe rol als Patron. “Ik heb altijd tegen die mannen opgekeken en nu mag ik opeens zelf tussen alle leermeesters staan. Het is een hele eer.”
Voor Joey Stinissen, chef van restaurant Zenith, is het een droom die sneller werkelijkheid werd dan verwacht. “Het was altijd al mijn doel om tot de Patrons toe te treden, dus het is te gek dat het nu al is gelukt,” vertelt hij enthousiast. “We hebben een geweldig jaar achter de rug waarin we onze eerste ster kregen, en ik kijk ernaar uit om kennis te delen en verder te groeien binnen deze inspirerende groep.”
De nieuwe toetreders brengen een frisse blik en vernieuwende ideeën met zich mee. “Ik hoop dat er nog meer jong talent aansluit, die verjonging is belangrijk,” stelt Erik van Loo. “Koken is net als mode, elk jaar gebeurt er iets nieuws. Daarom is het fijn om meerdere generaties in huis te hebben.” Naast de erkenning die het lidmaatschap met zich meebrengt, kijken de nieuwe Patrons uit naar de samenwerking en kennisdeling met de andere Patrons. “Als jonge chefs brengen we een andere mindset mee,” zegt Stinissen. “Ik kijk uit naar de versnelling van kennis, het sparren en de mooie momenten samen. We gaan samen veel delen en vermenigvuldigen."
Voorzitter Frank Visser benadrukt het belang van deze nieuwe lichting Patrons: “Les Patrons Cuisiniers staat voor topgastronomie, en deze drie chefs brengen niet alleen talent en vakmanschap, maar ook nieuwe energie. Hun toetreding is een teken dat de toekomst van de Nederlandse gastronomie in goede handen is.”
Met deze drie nieuwe chefs blijft Les Patrons Cuisiniers niet alleen trouw aan haar rijke traditie, maar omarmt ze ook de toekomst van de gastronomie. Een toekomst waarin vakmanschap, samenwerking en innovatie hand in hand gaan.
STRRN Magazine - Alles over de culinaire top van Nederland.