Sterrenrestaurant Monarh* mag (voorlopig) open blijven.
03 augustus 2023 

Sterrenrestaurant Monarh* mag (voorlopig) open blijven.

Rechter kritisch over intrekken vergunning van het restaurant

Voorlopig hoeven de deuren van restaurant Monarh* in Tilburg niet dicht en mag open blijven zolang er geen definitieve uitspraak ligt van de rechter.

Restaurant Monarh heeft met een laatste gang naar de rechter de sluiting vooralsnog voorkomen. Aanleiding van dit alles is een Bibob onderzoek naar Danny Kovacevic, eigenaar van Monarh. Hierbij is onderzocht of de vergunning van het restaurant is misbruikt voor criminele activiteiten. Bureau Bibob onderzocht de integriteit van ondernemers. Burgemeester Theo Weterings heeft op basis van dit onderzoek besloten om de vergunning in te trekken. 

Al ruim drie jaar verkeert het restaurant en haar medewerkers in onzekerheid. Dat nam de rechter de gemeente zeer kwalijk. Ook heeft de rechter twijfels om voor feiten die zes jaar geleden bij het bedrijf van zijn vader hebben plaatsgevonden Kovacevic zo zwaar te straffen. 

Wat is een Bibob-onderzoek?
De Wet Bibob staat voor 'Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. Deze wet geeft overheidsinstanties (zoals een gemeente) de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zaken doen, te screenen. Om dit te doen, voeren overheidsinstanties een Bibob-onderzoek uit. Het doel van een Bibob-onderzoek is het voorkomen dat de overheid onbewust criminaliteit faciliteert, door bijvoorbeeld het verlenen van een vergunning of het verstrekken van een subsidie aan een malafide ondernemer. Als uit het Bibob-onderzoek blijkt dat er een risico is dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt voor criminele doeleinden, dan kan de bevoegde overheidsinstantie de vergunningaanvraag weigeren of de verleende vergunning intrekken. Zo wordt de integriteit van de overheid beschermd.

STRRN Magazine - Alles over de culiniare top van Nederland.
Meer informatie?

Reactie plaatsen