Kook Atelier op Texel heropent
13 augustus 2023 

Kook Atelier op Texel heropent

Donderdag 10 augustus is na een intensieve verbouwing het Kook Atelier heropend. Het restaurant is onderdeel van 'op Oost' en is omringd door een kruiden en groentetuin Dit jaar sluit een boomgaard en kruiden en groentetuin van 6 hectare aan bij het culinaire concept van ondernemersstel Joram Timmerman en Valerie Jongeneel. En maakt daarmee hun 'Inspired by Nature' filosofie compleet.

"Een culinaire bestemming aan het Texelse Wad, waar je de hectiek van de dag achter je laat en je kunt genieten van de rust, stilte en al het moois wat de natuur te bieden heeft." Zoals zij zelf omschrijven. Met het Wad op slechts 150 meter afstand is de plek omringd met natuur. Op Oost bestaat uit het restaurant het Kook Atelier, een eetbare tuin en twaalf Green Key suites.

Bewuste gastronomie
Het menu zegt het al: 'Served by Nature'. Hierin heeft de natuur het hoogste en laatste woord. Het in detail dagelijks wisselende menu, heeft (wilde) kruiden, planten en zilte groenten als basis. Het menu bestaat uit vijftien smaakmomenten, verdeeld over verschillende bites, amuses en gerechten. De vegetarische basis wordt gecomplementeerd met schelp en schaaldieren van dichtbij en lijngevangen zeebaars. Er wordt hooguit één gerecht met vlees geserveerd. En ook alleen wanneer het moment dat toelaat. Daarnaast werken zij samen met een hechte club van lokale leveranciers en thuis tuinders. Het stel streeft naar een volledig circulair bedrijf en daarmee ook menu. Joram Timmerman, patron cuisinier: "We serveren alleen wild of Texels lamsvlees wat wij van kop tot staart kunnen bereiden. Je treft dit niet altijd in ons menu. Alleen als wij zeker weten dat het momentum klopt."

Fruit, wilde kruiden en eigen teelten
Een populair fenomeen: wildplukken of een eigen moestuin. Steeds meer is de afkomst van ons eten belangrijk en is menig culinaire fijnproever een hobby tuinder of fanatiek wildplukker. Ook restaurants serveren steeds meer wilde kruiden en planten en is een moestuin al bijna niet meer weg te denken bij restaurants waar groenten de hoofdrol spelen.Dit jaar verwelkomt het ondernemersstel het levenswerk van Kees Keyser, Fruitbedrijf Molenbuurt, tot hun onderneming. Een boomgaard van 6 hectare, gelegen op slechts enkele kilometers van het restaurant, is een thuis voor verschillende bijzondere fruitgewassen. Van appels tot kersen, noten en pruimen. Valerie Jongeneel: "Er zijn verschillende velden nog niet in gebruik. Hier willen we graag een inheemse kruidenkwekerij en moestuin op basis van permacultuur opzetten. En kunnen we niet alleen onszelf, maar ook collega horecaondernemers voorzien van eten van ons eigen eiland."De bekende sappen lijn van Keyser Appelsap wordt ook voortgezet en er zullen verschillende nieuwe smaken aan worden toegevoegd. Denk aan een combinatie van appels met inheemse kruiden. 

Het tuinteam is hierdoor inmiddels uitgegroeid tot drie tuinmannen en vrouwen die op Oost en Molenbuurt zullen onderhouden. Onderdeel van het tuinteam zijn ook de loopeenden, varkens, mini ezeltjes, paarden, bijen, schapen en kippen. Die ieder zijn of haar eigen steentje bijdraagt in het onderhoud. Valerie: "We willen een zo natuurlijk mogelijke bedrijfsvoering en daar horen dieren bij. Neem de loopeenden als voorbeeld; zij voeden zich aan de slakken die de moestuin lastigvallen ;)."

Net even anders
Een eigen sappen lijn is een prachtig verlengstuk van de reeds bestaande homemade botanicals. In het Kook Atelier of in het hotel tref je geen kant en klare frisdranken of thee uit verre oorden. Zij maken alle non alcoholische dranken zelf. Of dit nu gaat om een kombucha, thee, kruiden cocktail of kefir, alles komt uit eigen keuken en tuin. En is zelfs als pairing te bestellen bij het Served by Nature menu.

Ontdek op Oost
Het hotel is 7 dagen per week geopend. Verblijf je niet in het hotel en wil je alleen dineren in het Kook Atelier op Oost? Dat kan! Ze zijn dinsdag t/m zaterdag geopend voor diner. 


Bekijk www.opoost.nl 


STRRN Magazine - Alles over de culiniare top van Nederland.

Reactie plaatsen