Nederland smult van het vloeibare goud
30 mei 2024 

Nederland smult van het vloeibare goud

Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC) trekt top-oliën uit de hele wereld
De derde editie van de Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC) is in volle gang, en het jaarlijkse evenement begint een stevige reputatie te krijgen bij culinair Nederland. 95 olijfoliën uit 16 landen worden in Hotelschool The Hague Amsterdam geroken, geproefd en beoordeeld door een vakjury en een panel van topchefs.

De AIOOC is de enige olijfoliecompetitie in de Benelux en telt als een van de strengste in de wereld. Niet voor niets sturen olijfolieproducenten wereldwijd, ondanks de tegenvallende oogsten, graag hun topolijfoliën ter beoordeling in. Naast de bekende olijfolielanden, zijn er dit jaar ook inzendingen uit Tunesië en Libanon.

Het beste van 2023Vakjury deelt kwalificatie brons, zilver en goud uit

De vakjury, bestaand uit 6 vakvrouwen uit Turkije, Portugal, Nederland, Italië en Taiwan, heeft de afgelopen dagen in twee rondes alle 95 olijfoliën in drie categorieën blind geproefd en geclassificeerd als Brons, Zilver of Goud. De beste olijfolien in de gouden klasse krijgen het predicaat Platina. Zoals ieder jaar was de jury lovend over de mooie pareltjes die zij mochten proeven.

“Ongelooflijk hoe, ondanks de tegenvallende olijfolieoogst, er weer zulke pareltjes tussen zitten!” aldus Gregor Christiaans, organisator van de competitie.

Alain Caron en Ambassadeurs aanwezig

De AIOOC is trots en vereerd dat ambassadeurs van verschillende deelnemende landen aanwezig zullen zijn bij de Award Ceremony op 11 juni om hun olijfolieproducenten te steunen. Hun belangstelling toont aan dat olijfolie in toenemende mate gezien wordt als een serieus exportartikel, waarbij kwaliteit van het grootste belang is. Alain Caron (Cafe Caron, Petit Caron) reikt namens de jury van chef koks de Chef’s Choice Awards uit.
Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC)

De AIOOC is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door Stichting Olijfolie Nederland. AIOOC heeft tot doel het promoten van de status van olijfolie als smaakmaker in de keuken en op tafel enerzijds, en het bieden van een podium voor wereldwijde olijfolieproducenten anderzijds.

Stichting Olijfolie Nederland

De Stichting Olijfolie Nederland is een non-profitorganisatie, opgericht door bevlogen, internationaal gecertificeerd olijfoliedeskundige Gregor Christiaans, en heeft als doel het zo breed mogelijk bekendheid geven aan olijfolie als gezond en mooi product.

Gregor Christiaans

Met de olijfoliebijbel “Lekker vet, alles over olijfolie” en de podcast “Lekker vet” op zijn naam, is Gregor Christiaans Nederlands creatiefste en bekendste olijfolie-expert. Hij heeft een internationale olijfolieopleiding gevolgd aan de ONAOO in Italië.


STRRN Magazine alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen