Tattoos & stories met Tristan de Boer, The White Room* Amsterdam.
23 november 2023 

Tattoos & stories met Tristan de Boer, The White Room* Amsterdam.

Uit onze serie ‘Verhalen achter de tattoos van topchefs.’

Twenty One Grams

De titel verwijst naar het beroemde experiment van dokter Duncan MacDougall in 1907. Deze arts wilde bewijzen dat de ziel van de mens écht bestaat. Hij woog zes stervenden patiënten vlak voor en vlak na hun dood: het verschil was 21 gram. Het gewichtsverschil zat volgens hem in de ziel die het lichaam verlaat.

‘De tattoo 21 Grams heb ik zo’n drie jaar geleden laten zetten. Mijn toenmalige vriendin en ik hadden dat jaar veel belangrijke mensen om ons heen verloren, en wij vonden dit een mooie manier om het een plekje te geven. We hebben ooit samen de documentaire Restaurant 42 Grams gekeken over een fine dining restaurant gerund door Jake Bickelhaupt en zijn vrouw. ‘Bickelhaupt said the name was an ode to the popular myth that the weight of the soul is 21 grams. The restaurant was powered by two souls, he said: 'his and his then-wife.’

Toen mijn vader overleed, heeft mijn moeder met vrienden gezamenlijk een tattoo laten zetten als eerbetoon aan mijn vader, en ze vroeg toen of ik dat ook wilde. Ik was 13 jaar, het werd mijn eerste tattoo. De as van mijn vader is hierin verwerkt. Mijn tweede tattoo is het wapen van Amsterdam. Daarna heb ik doorgebouwd tot de sleeve die het nu is, met onderwerpen die voor mij belangrijk zijn. Eén daarvan is de vijzel met daarin mijn favoriete kruiden met daarboven hangend een flesje met vergif. Het idee erachter is dat als je zoveel passie hebt voor je vak, en er zo in op gaat, er ook een risico is om jezelf er volledig in te verliezen. Doordat je altijd bezig bent met het uiterste te geven balanceer je op de grens.

De artiest die mijn arm grotendeels heeft gedaan komt uit Hong Kong, ik ben via een vriend die daar woont met haar in contact gekomen. Haar stijl trok mij enorm aan, ik heb haar mijn ideeën gestuurd en haar laten invliegen om de tattoos te zetten. Ik ben mijn hele leven al een perfectionist en dat is zij ook. Ik zou er niet tegen kunnen als een lijntje niet goed staat. De tekeningen voor tattoos op mijn linkerarm liggen klaar. Ik kan dus nog even door, op termijn het liefst full body.’

De in Amsterdam geboren en getogen Tristan de Boer heeft sinds augustus 2021 de dagelijkse leiding over de keuken van het met een Michelinster bekroonde restaurant The White Room, dat zich bevindt in het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Tristan: ‘Hoe mooi is het om als rasechte Amsterdammer chef te mogen zijn van dit prachtige restaurant, midden op de Dam. Ik kook in mijn ogen dan ook echt Amsterdams. Ik haal mijn inspiratie uit de multiculturele smeltkroes die de stad is geworden door de eeuwen heen. Ik ben best wel een eigenzinnige en eigenwijze chefkok met een eigen visie over eten. Als mensen bij mij eten en bepaalde smaken bij elkaar zien, vragen ze vaak waarom ik dat op die manier doe. Totdat ze het proeven… dan begrijpen ze echt wat ik bedoel.


We hebben onze Michelinster dit jaar behouden. Daar zijn we super blij mee, maar ik wil door naar die tweede ster. Samen met ons team bouwen we hieraan, met een sterke focus op continuïteit en nog meer op de details. De rust in ons team vind je terug op het bord, dat vind ik belangrijk.’
Tristan de Boer 


Over restaurant The White Room*, Amsterdam.
Design en klassiek raffinement komen erg mooi samen in deze historische eetzaal uit 1885. De gouden decor accenten zorgen voor een gevoel van luxe. Een Oostenrijkse prinses lijkt hier wel elk moment binnen te kunnen lopen. In deze exclusieve setting neemt de talentvolle chef u mee op een bijzonder avontuur. Het gebruik van frisse zuren, exotische specerijen en producten uit Nederlandse grond valt meteen op. De jonge chef verwerkt dat allemaal in creatieve gerechten die zijn technische beheersing benadrukken. Het is een internationaal verhaal met moderne finesse als leidraad. The White Room, dat is echte Amsterdamse grandeur.
- Michelingids 2023

Over Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam 
Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam is een iconisch hotel centraal gelegen in het historische hart van de stad, op de Dam. Gedurende zijn geschiedenis heeft Krasnapolsky vele beroemde gasten verwelkomd, waaronder keizers, koningen en beroemde artiesten. Het hotel heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hotel gebruikt door de Duitse bezetters als hoofdkwartier en later als interneringskamp voor Nederlanders die tegen de bezetting hadden gestreden. Tegenwoordig is Grand Hotel Krasnapolsky onderdeel van Anantara Hotels & Resorts, een van de meest bekende en prestigieuze hotels van Amsterdam en trekt het gasten van over de hele wereld.

Foto: Vera Keizers
Uit 
STRRN Magazine #17 - Tattoos & stories

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland.Reactie plaatsen