Udens toprestaurant OONIVOO sluit definitief eind 2023 haar deuren, eigenaar Marco van Bergen hoopt op overnamekandidaat.
29 november 2023 

Udens toprestaurant OONIVOO sluit definitief eind 2023 haar deuren, eigenaar Marco van Bergen hoopt op overnamekandidaat.

Hoofdoorzaken voor de vrijwillige sluiting zijn de hoge inflatie en de energiecrisis, die volgen op het verlies van de Michelinster en drie horecalockdowns. Eigenaar Marco van Bergen is nog op zoek naar een partij die de lopende huurovereenkomst en de inrichting van het restaurant wil overnemen.

Na acht jaar sluit eigenaar Marco van Bergen per 30 december 2023 de deuren van zijn restaurant OONIVOO aan de Udense Markt. De ondernemer is naast restaurateur en vinoloog ook eigenaar van drie supermarkten in Oss en runt sinds 15 jaar zijn wijnhandel OONIVOO Wines & More. In 2021 kwam daar nog wijnspeciaalzaak OONIVOO Wines & More bij, eveneens gevestigd aan de Markt in Uden.

Hoge inflatie en de energiecrisis hoofdoorzaken
De hoge inflatie en de energiecrisis hebben de 51-jarige ondernemer doen besluiten om te stoppen met OONIVOO. Na drie horecalockdowns in de coronaperiode en het verlies van de Michelinster in 2022 bleken ze een te groot struikelblok om door te gaan. Marco van Bergen: “Aanvankelijk konden we het na het sterverlies nog redelijk goed volhouden en was het team supergemotiveerd, maar in september 2022 kregen we als gevolg van de hoge inflatie en de energiecrisis de grootste tik. Ik geef niet zomaar op, maar daarna werd het taai, vooral doordeweeks. Uiteindelijk heb ik besloten om te stoppen en dat vind ik nog het meest erg voor mijn team. Ik ben er trots op dat ze er allemaal nog staan en samen met mij eind december de deuren van OONIVOO voor de laatste keer dicht doen.”

Ondernemen is vallen en opstaan
De ondernemer heeft geen spijt van zijn periode als restaurateur. “Als retailer ben ik verliefd geworden op de passie die horecamensen hebben voor hun ambacht. Mijn team bestaat uit echte ‘passionado’s’ en hun toewijding voor het vak is een verrijking van mijn ondernemerschap die ik niet had willen missen. Ik ben trots op wat we hebben bereikt. We hebben Uden op de culinaire kaart gezet en onder chef Thijs Berkers en de huidige chef Jasper Kox hebben we noteringen in alle toonaangevende restaurantgidsen én een Michelinster behaald. Martien Marcelissen werd Sommelier van het jaar 2021 en Jasper Kox en leerlingkok Luuk Wels zijn dit jaar tweede geworden bij het NK leermeester-leerling. Tegelijkertijd merk je dat je kwetsbaar bent en dat ondernemen gepaard gaat met vallen en opstaan.”

Opvolger gezocht voor lopende huurovereenkomst
Marco van Bergen is nog op zoek naar een opvolger voor de lopende huurovereenkomst en de inrichting. “In 2017 heb ik de zaak volledig verbouwd tot een prachtige multifunctionele zaak die perfect afgewerkt is. Alle installaties zijn opnieuw aangelegd en de ruimten zijn voorzien van een luchtbehandelingssysteem. Naast het grote restaurant en de keuken op de begane grond zijn er boven diverse ruimten, waaronder twee ruime zalen voor private dining, vieringen en vergaderingen en de tweede keuken, waar eveneens op inductie wordt gekookt. Er zijn drie klimaatkasten, waaronder een grote op de begane grond die een echte eyecatcher is. Er is een prachtige unieke toiletgroep en het terras met 90 zitplaatsen is wat mij betreft het mooiste terras van Uden. Het liefst draag ik de gehele inventaris over, maar delen ervan zijn ook bespreekbaar. Voor meer informatie kan men terecht bij Klaassen Horecamakelaardij.”

Prachtig monumentaal pand
Ondanks alles is Marco van Bergen er van overtuigd dat het prachtige monumentale pand alles biedt voor een succesvolle exploitatie. “Je kan op deze plek succes hebben, zeker als je de ruimten op de eerste verdieping goed commercieel benut. Dat kan uiteraard op wat hoger culinair niveau, maar ik denk dat een bistro of brasserie ook succesvol kan zijn.”

STRRN Magazine - alles over de culiniare top van Nederland

Inter Scaldes

Reactie plaatsen