De meest opvallendste veranderingen binnen de culinaire top van Nederland in 2022
22 december 2022 

De meest opvallendste veranderingen binnen de culinaire top van Nederland in 2022

Het was een bewogen jaar binnen de culinaire top van Nederland. De meest opvallende wijzigingen en verschuiven hebben wij voor u op een rij gezet:

Onno Kokmeijer vertrekt bij Ciel Bleu**
Per 1 januari is Onno Kokmeijer na 20 jaar vertrokken bij Ciel Bleu** in Amsterdam. Onno Kokmeijer: ‘Ik ben trots op mijn tijd in Ciel Bleu en op het team en kijk met veel plezier terug naar een hele belangrijke periode in mijn carrière. De samenwerking met Arjan was uniek in alle opzichten, hij is als mijn broer. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het succes van Ciel Bleu voortzet.’



Rik Jansma stopt na 18 jaar met restaurant Basiliek*
De chefkok en ondernemer heeft zijn, met één Michelinster bekroonde zaak, op 31 mei 2022 overgedragen aan keukenchef en Harderwijker Yornie van Dijk. Rik Jansma: ‘We hebben voor ons gevoel het maximale uit Basiliek gehaald. We willen een nieuwe berg gaan beklimmen en andere uitdagingen aangaan. We gaan eerst een paar maanden bijkomen en nadenken over wat we willen, misschien komt er iets moois op ons pad.’



Sterrenrestaurant Tilia* stopt
Topchef Carlo Chantrel en Mariëlle Vink begonnen twee jaar geleden vol enthousiasme, plezier en bevlogenheid aan hun avontuur. Michelin wist hen meteen te vinden en voegde opnieuw een ster toe aan de erelijst van Carlo. Gault & Millau waardeerde Tilia als new kid on the block in het linkerrijtje van de Nederlandse culinaire eredivisie.



Jessica en Rutger van der Weel nemen afscheid van restaurant Katseveer*
Na 19 jaar dragen gastvrouw Jessica en chef Rutger van der Weel hun restaurant Katseveer* in Wilhelminadorp over aan maître-sommelier Paul Labruijere (42) en sous-chef Leon Vermaire (33). Rutger van der Weel (46): ‘We zijn heel blij dat we Katseveer kunnen overdragen aan Paul en Leon en het is fijn dat ze ons werk en onze zaak voortzetten op deze prachtige plaats aan de Oosterschelde.’



Sterrenrestaurant Sabero** in Roermond stopt
In september maakte het ondernemersechtpaar Nico en Sonja Boreas bekend dat ze per 1 maart 2023 stoppen het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Sabero in Roermond. Omdat het huurcontract niet verlengd wordt komt er na 5 jaar een eind aan restaurant Sabero.



Meriam en Gerard en Wollerich verkopen sterrenrestaurant Wollerich*
Restaurant Wollerich sluit per 1 maart 2023 de deuren en het pand, dat eigendom is van het echtpaar, wordt verkocht. Gerard Wollerich (63): ‘Als restaurateurs in onze levensfase denk je vanzelfsprekend na over de toekomst. Onze kinderen hebben niet de ambitie om op termijn de zaak over te nemen, dus verkoop aan derden lag voor de hand.’ Het echtpaar Wollerich kijkt met veel plezier en dankbaarheid terug op een mooie en succesvolle periode in hun restaurant.



Executive Chef Dennis Kuipers vertrekt bij restaurant Vinkeles*
Geheel onverwacht vertrok na ruim 16 jaar Dennis Kuipers bij restaurant Vinkeles* in Amsterdam. Dennis: ‘Het is tijd om een volgende stap te nemen in mijn carrière. Wat het gaat worden weet ik op dit moment nog niet, ik sta voor alles open. Ik wil meer van de wereld zien, nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe inspiratie opdoen. Dat kan in het buitenland zijn maar ook hier in Nederland.’ Inmiddels is Dennis toegetreden tot de Sergio Herman Group waar hij zich gaat richten op de internationale tak van de groep.



Topchef Syrco Bakker vertrekt bij Pure C**
Na drie jaar Oud Sluis*** en meer dan twaalf jaar aan het roer van Pure C** te hebben gestaan, verbreedt chef-kok Syrco Bakker zijn horizon en neemt in het voorjaar van 2023 afscheid van Sergio Herman Group.“Dankbaarheid en trots voeren de boventoon als ik denk aan de 15 jaar die ik met Sergio Herman heb mogen samenwerken. Ik heb me optimaal kunnen ontwikkelen en rijpen in vruchtbare grond. Nu ben ik klaar om mijn eigen verhaal te schrijven.’





Topchef Alain Alders naar The Duke Club
The Duke Club verwelkomt SVH Meesterkok Alain Alders als de nieuwe F&B Manager. Alain is in het verleden actief geweest op het Santpoortse Landgoed Duin & Kruidberg als executive chef en F&B Manager.  Hij was erbij vanaf het prille begin van Landgoed Duin & Kruidberg. Wat daar toen begon als een klassiek conferentieoord met 31 hotelkamers is nu, mede dankzij Alain uitgegroeid tot een luxe hotel en restaurant met internationale allure. Tevens was de Michelinster een van de verdiensten van Alain.



Chef Patissier Patrick Wu terug van weggeweest
Patrick Wu is terug van weggeweest en gaat opnieuw het team van sterrenchef Tonny Berentsen versterken bij Michelinrestaurant De Kromme Dissel* in Heelsum. Het afgelopen jaar vervulde Patrick Wu de rol van Patissier in het team van sterrenchef Michel van der Kroft in tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje in Harderwijk. Patrick: ‘Ik heb altijd met heel veel plezier gewerkt bij De Kromme Dissel en dat is ook de reden dat ik ben teruggekeerd als Chef Patissier.’



Onze abonnementen


Reactie plaatsen