Nieuwe functie voor topchef Pascal Jalhay
19 juni 2024 

Nieuwe functie voor topchef Pascal Jalhay

De bekende en voormalig tweesterrenchef Pascal Jalhay wordt culinair directeur bij het vijfsterrenhotel Van Oys Maastricht Retrait. Hij groeide op in Maastricht en keert met deze stap terug naar zijn roots. 

Jongste tweesterrenchef ooit
Toen ik in het Kurhaus ging werken raakte ik betoverd door de magie van de gastronomie, met veel kristal, mooi tafellinnen en het zuiverste porselein en zilver. Na het Kurhaus heb ik met mijn ouders afgesproken dat ik alleen nog maar voor Michelin sterrenrestaurants ga koken. Ze begrepen er niks van, 16 uur per dag werken voor een paar rot centen, waar doe je het voor? Gelukkig heb ik altijd gekozen waar ikzelf blij van word.’ 

Pascal maakte in de jaren negentig furore als topchef. In de periode 2001-2004 was hij executive chef bij restaurant Vermeer in Amsterdam. Hij kookte er twee Michelinsterren en stond bekend als de jongste tweesterrenchef ooit in Nederland. 
In 2005 onderbrak hij zijn carrière om 12 jaar later als executive chef terug te keren naar de hoofdstad bij restaurant Bougainville. In 2018 vertrok hij hier alweer om te werken aan zijn Indisch kookboek Baru Belanda.

Sabbatical
In zijn tijd bij restaurant Vermeer kreeg Pascal twee prachtige zoons. ‘Met twee Michelinsterren om mijn nek werd ik enorm gehyped. In één keer was ik een soort popster. Zoals Sergio Herman, maar die kon daar heel goed mee omgaan. Of Jonnie Boer, die heel nuchter is. Ik werd geleefd, vloog overal naar toe en werd als een god onthaald. Maar ik miste daardoor wel het opgroeien van mijn kinderen. Op een gegeven moment, na weer een reis van 8 of 9 dagen, kwam ik terug en mijn oudste zoon Tim was naar de kapper geweest en had nieuwe kleertjes aan. In een split second keken we elkaar aan, niet echt als vreemden, maar ik schrok en dacht woow, wat is hij groot geworden. Diezelfde avond heb ik tegen mijn vrouw - gezegd dat ik ga stoppen met de horeca. Mijn vrouw geloofde niet dat ik dat echt zou doen. Toch ben ik de volgende dag direct naar de directie gegaan en heb mijn verhaal gedaan. Ze vonden het natuurlijk vreselijk. Vanuit het hoofdkantoor in Spanje hebben ze nog geprobeerd mij op andere gedachten te brengen. Maar ik kom niet terug op mijn keuzes, zo zit ik niet in elkaar. Vervolgens heb ik een jaar waanzinnig genoten van mijn kinderen, een mooie reis gemaakt naar Cuba en alles gedaan wat ik wilde. Maar na een jaar komt natuurlijk ook de bodem van het geldpotje in zicht.

Uiteindelijk ben ik als Research & Development manager bij Marfo terechtgekomen, een bedrijf dat ooit opgericht is om de hele voedselketen van Martinair intern te houden. Het is een gigantisch bedrijf geworden, dat inmiddels van cargo tot passagiers de interne voedselketen verzorgt voor onder andere KLM, Korean Air en Malaysian Air. Ik heb zo’n acht jaar alleen maar gereisd voor Marfo, Van Peru tot Thailand en mooie projecten mogen doen zoals koken tijdens de Dakar Rally. Na zeven jaar hebben we met het toenmalige management team een buyout kunnen doen omdat Martinair destijds alle dochteractiviteiten wilde afsplitsen.

De cirkel is rond
‘Het werken in topkeukens heb ik enorm gemist, vooral het contact met mijn gasten. Ik ben echt de gelukkigste man ter wereld als ik geluiden van glaswerk, bestek en geroezemoes van de gasten op de achtergrond hoor. Ik krijg bij Van Oys op het gebied van food and beverage de verantwoordelijkheid over heel het domein, waarbij ik mij vooral op de luxe bistro in het kasteel ga concentreren. Met deze stap is voor mij de cirkel rond.’

STRRN Magazine alles over de culinaire top van Nederland.

Reactie plaatsen