Nieuwe selectie Michelinsterren België & Luxemburg 2024 bekend
26 februari 2024 

Nieuwe selectie Michelinsterren België & Luxemburg 2024 bekend

Michelin heeft vandaag de nieuwe selectie Michelinsterren, Groene sterren en Bib Gourmand restaurants bekendgemaakt voor België en Luxemburg.

In het Antwerpse A Room With a ZOO werden 2 nieuwe restaurants met Michelinsterren voorgesteld, 9 met 1 ster en 1 Groene ster. De nieuwe selectie voor België en Luxemburg telt 792 restaurants, waaronder 153 sterrenrestaurants en 131 Bib Gourmand restaurants.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingidsen: ‘2024 is alweer een uitstekend jaar voor de Michelingids België en Luxemburg. De 11 nieuwe sterrenrestaurants illustreren de gestage stijging van het gastronomische niveau en benadrukken de groeiende culinaire creativiteit van de restaurateurs. Het talent waarmee de Belgische en Luxemburgse chefs hun terroir in de kijker zetten, de beste lokale producten vieren en, voor sommigen, ongewone culinaire fusies bedenken, bevestigt de status van beide landen als gastronomische topbestemming.’

Drie Michelinsterren
Twee restaurants behouden hun drie Michelinsterren: Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare zijn de uithangborden van de Belgische gastronomie. Tim Boury en Viki Geunes zijn ambachtsmannen pur sang die hun eigen signatuur bezitten. Ze verheffen een etentje tot een bijzondere herinnering die een reis meer dan waard is. Beide chefs behouden dit jaar dan ook hun drie Michelinsterren.


Twee Michelinsterren
De Michelingids België en Luxemburg verwelkomt dit jaar twee nieuwe restaurants met twee Michelinsterren. Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik is een voormalige Bib Gourmand die in 2020 met een eerste ster werd bekroond, en het Hof van Cleve – Floris Van Der Veken in Kruishoutem is dan weer een oude bekende die een nieuw elan heeft gekregen. Floris Van Der Veken nam het restaurant over van zijn mentor Peter Goossens en voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van het huis.

Eén Michelinster
9 restaurants worden voor het eerst bekroond met een Michelinster. Onder deze 9 nieuwe Michelinsterren vinden we enkele oude bekenden terug. Christophe Hardiquest heeft met Menssa in SintPieters-Woluwe een nieuwe route genomen, waar hij nog meer op zijn terroir en de natuur focust. Benoît Neusy heeft zich met l’Impératif d’Éole dan weer op een prachtig wijndomein gesetteld om zijn veelzijdige finesse te laten spreken. Julien Malaisse heeft met Pré de chez vous zijn lokale visie weten te verfijnen. Bij La Roseraie in Modave heeft Marie Trignon het stokje overgenomen van haar vader en diens klassiek vakmanschap aangevuld met fijngevoelige creativiteit. Een persoonlijke aanpak van de klassieke keuken typeert eveneens Tommy Bocklandt van Pont neuf in Antwerpen en Davy Devlieghere van Julien in Lovendegem. Voor een fijne mix tussen werelds en lokaal moet u bij Maurice Huynen van Hoeve De Bies in Voeren zijn, terwijl Nils Proost de seizoenen tot leven brengt met zijn intrigerende aanpak van duurzaamheid bij Neon in Lier. Bij Apdikt in het Luxemburgse Steinfort tekent Mathieu Van Wetteren dan weer voor straight-to-the-point creativiteit.  

De Michelingids België en Luxemburg 2024 - een overzicht: totaal 792 restaurants waaronder: 
- 2 restaurants met drie Michelinsterren; 
- 23 restaurants met twee Michelinsterren (2 nieuwe);
- 128 restaurants met een Michelinster (9 nieuwe);

- 12 restaurants met een Groene Michelinster (1 nieuw); 
- 131 Bib Gourmand restaurants (15 nieuwe). 

De 2024 volledige selectie van de Michelingids België en Luxemburg wordt exclusief gepubliceerd op de website guide.michelin.com of download de gratis app beschikbaar voor IOS en Android.

               STRRN Magazine - alles over de culiniare top van Nederland.

Reactie plaatsen