Recordoogst voor Nederlandse wijnboeren ondanks natte zomer 2023
25 maart 2024 

Recordoogst voor Nederlandse wijnboeren ondanks natte zomer 2023

De Nederlandse wijnboeren hebben opnieuw een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal is er afgelopen wijnjaar 12.774 hectoliter wijn geproduceerd. Dat staat gelijk aan zo’n 1,7 miljoen flessen. Een groei van liefst dertig procent vergeleken met een jaar eerder.

In 2022 werd er ook een recordhoeveelheid druiven geoogst, dankzij een warme en droge zomer. Toen was er 9.837 hectoliter Nederlandse wijn. Dit jaar is dat dus fors meer. Wereldwijd was er vorig jaar juist een daling te zien in de wijnproductie. Met name in Zuid-Europa hadden wijnboeren veel last van extreem weer.

In Nederland kende het afgelopen seizoen juist een goede start met weinig nachtvorst en een droge periode in juni. Dat zorgde voor een korte en krachtige bloei met grote trossen. Juli was echter behoorlijk wisselvallig. Er viel bovengemiddeld veel regen (bron: KNMI), wat zorgde voor de nodige uitdagingen in de wijngaard, zoals schimmeldruk. Door de zonnige nazomer is er uiteindelijk alsnog een recordhoeveelheid druiven geoogst.

Meer wijngaarden
De grotere oogst is mede te danken aan nieuwe wijngaarden die in de afgelopen jaren zijn gestart. Het oppervlak Nederlandse wijngaarden is naar schatting gegroeid tot zo’n 302 hectare. Daarmee is er in 2023 per hectare gemiddeld 42 hectoliter wijn geoogst. Een jaar eerder lag dit gemiddelde lager, zo rond de 36 hectoliter.

De RVO deelt ook jaarlijkse de verhoudingen tussen de verschillende wijncategorieën. Zo worden er in Nederland ook wijnen gemaakt die onder een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vallen. In 2023 zijn naar verhouding iets minder BOB-wijnen en minder rode wijnen geproduceerd. Het totale aandeel witte wijnen betrof 76%, tegenover 24% rode wijnen.

Mousserende wijn
Voor het eerst heeft de RVO ook een inschatting gemaakt van de hoeveelheid mousserende wijn die in Nederland is geproduceerd. Dit is bijna 14% van alle wijn die van oogst 2023 wordt gemaakt. Dat zijn ruim 238.000 flessen mousserende wijn. Ook nieuw is de meting van wie de druivenoogst heeft verwerkt. Zo blijkt vorig jaar ruim driekwart van de druiven door de wijnboer zelf te zijn verwerkt. Ongeveer 20% van de druiven is door een andere wijnmaker vergist. De resterende hoeveelheid is doorverkocht aan collega-wijnboeren.

De komende maanden worden naar verwachting vooral rosés en witte wijnen van oogst 2023 gebotteld en op de markt gebracht.

Foto’s: Manon de Boer

STRRN Magazine - alles over de culiniare top van Nederland.

Reactie plaatsen