Rotterdamse topchef Mario Ridder stopt met zijn Joelia*. Aardverschuiving in de Rotterdamse gastronomie.
14 augustus 2023 

Rotterdamse topchef Mario Ridder stopt met zijn Joelia*. Aardverschuiving in de Rotterdamse gastronomie.

Mario Ridder draagt sterrenrestaurant Joelia Rotterdam over aan maître Pieter Timmer, nu de jongste eigenaar van een sterrenrestaurant in Nederland.

Restaurant Joelia, gevestigd in het Rotterdamse Hiltonhotel, krijgt met ingang van 1 januari 2024 een nieuwe eigenaar. Onlangs tekende chef-kok Mario Ridder de overeenkomst met Pieter Timmer, die als gastheer Joelia zal gaan runnen. Ridder krijgt hierdoor meer ruimte om het concept van zijn andere Rotterdamse restaurant C.E.O. baas van het vlees door te ontwikkelen. Zijn rechterhand en sous-chef Sofiane Bons zal hem opvolgen als chef-kok.

Het succes van Joelia
Joelia werd in 2015 door Mario Ridder geopend en wist al snel een plaats te veroveren in de culinaire top van Nederland. Een jaar na de opening werd het in het Rotterdamse Hiltonhotel gevestigde restaurant bekroond met een Michelinster. Daarmee boekte Ridder eenzelfde succes als in 2005, toen hij in zeven maanden tijd en met een totaal vernieuwde gastronomie twee sterren voor restaurant de Zwethheul wist te koken. Zijn stijl, gekenmerkt door een verfijnde eenvoud en een scherp oog voor detail, is in de afgelopen jaren kenmerkend geworden voor Joelia. Mario Ridder: “Samen met het team hebben we Joelia grootgebracht tot het prachtige, volwassen restaurant dat zij nu is. Na acht jaar heb ik hier bereikt wat ik wilde bereiken. Nu is de tijd aangebroken voor nieuwe inspiratie en andere uitdagingen. Ik zie ernaar uit om energie te steken in de doorgroei van C.E.O. baas van het vlees, nu ik mijn focus straks niet meer hoef te verdelen. En wellicht komen er andere avonturen op mijn pad; de toekomst is vol verrassingen. Overigens blijf ik na de overname nog enige tijd bij Joelia aan als coach en adviseur, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft.”

Een droom die uitkomt
Pieter Timmer volgde een opleiding aan de middelbare hotelschool en ging later hotel- en eventmanagement studeren aan Tio Business School. Hij liep onder meer stage bij het Corinthia Hotel in London en toprestaurants Niven en ’t Ganzenest in Rijswijk. Bij die twee laatste restaurants bleef hij na zijn stages ook werken. Hoewel hij zich aanvankelijk wilde toeleggen op het koken, ontwikkelde hij al snel een passie voor het gastheerschap. In Joelia zal hij die rol met verve op zich nemen, daarin bijgestaan door de ervaren zwarte en witte brigade van het restaurant .

Pieter Timmer: “Ik was vijftien jaar toen ik voor het eerst bij Joelia ging eten en ik was meteen betoverd. Een restaurant van dit niveau, waar tot in de kleinste details gestuurd wordt op een fantastische beleving, is sindsdien mijn droom geweest. Bij Joelia liep ik mijn allereerste stage als lid van de zwarte brigade, dus voor mij voelt het alsof de cirkel rond is. Mario heeft Joelia op de kaart gezet en samen met het team ga ik voortbouwen op dat fundament, om er ook weer een vernieuwende invulling aan te geven. Dit is een droom die uitkomt.”

Nieuwe chef-kok
Mario Ridder wordt per 2024 als chef-kok opgevolgd door de huidige sous-chef Sofiane Bons, die op dit moment al anderhalf jaar onderdeel uitmaakt van het team van Joelia. Sofiane Bons deed internationaal ervaring op bij twee- en driesterrenrestaurants, zoals La Vie in Osnabrück, Parkheuvel in Rotterdam en Pure C in Cadzand. Pieter Timmer: “Sofiane is de uitgelezen persoon om straks de keuken van Joelia te leiden. Hij werkt in dezelfde geest van kwaliteit en vakmanschap als Mario, en geeft daar zijn invulling aan. Het is de combinatie van een stevig fundament en een passie voor vernieuwing die onze samenwerking kleurt. We zien ernaar uit om onze gedeelde ambities in het nieuwe jaar te verwezenlijken.”

STRRN Magazine - Alles over de culiniare top van Nederland.


Reactie plaatsen