Chef-kok Jan Smink winnaar van kookwedstrijd ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire.
02 februari 2023 

Chef-kok Jan Smink winnaar van kookwedstrijd ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire.

De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega is winnaar geworden van de 55e editie van deze prestigieuze wedstrijd in Londen.

Het was voor de tweede keer op rij dat Jan Smink werd gekozen tot finalist voor de Prix Culinaire 'Le Taittinger'. Vorig jaar werd hij ook al geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen, toen in Parijs tijdens de 54e editie van deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau. Hij bereikte de derde plaats.

Internationale topchefs
De 55e editie vond plaats in de Londense kookschool ‘Le Cordon Bleu’. In een strijd tegen tegen zeven internationale topchefs sleepte Jan de hoofdprijs van € 20.000 binnen. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens het galadiner in de Royal Albert Hall waar ook de BAFTA awards worden uitgereikt. Eerdere Nederlandse winnaars van de Prix Culinaire 'Le Taittinger' zijn Jonathan Zandbergen (Merlet*) en Lars van Galen (’t Lansink*) die respectievelijke in 2011 en 2014 met de winst naar huis gingen.

Jan Smink temidden van Frank Laurentius en Corrine Hofland van importeur VinVin Wines

Op voorhand was bekend dat het hoofdgerecht op basis van varken gemaakt zou moeten worden. De middag voor de wedstrijd werd bekendgemaakt dat daarnaast een tweede vegetarisch gerecht moest worden gemaakt. Beide gerechten moesten binnen vier uur bereid worden, beide voor acht borden. Het winnende recept was varkensfilet met truffel, gebakken in brioche. Geserveerd met krokante huid en shiitake, een jus van varken met gepofte knoflook en bloedworst, appel en macadamia noot en een terrine van knolselderij en ham.

Over Jan Smink
Chef en ondernemer Jan Smink 
werkte in het verleden onder meer als souschef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 De Librije*** tot zijn opdrachtgevers rekenen. In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige onderdelen met 3D voedselprinters worden gemaakt.

Over Le Prix Culinaire
Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis.

STRRN Magazine - alles over de culinair top van Nederland.
Koming van CadzandCheck hier onze abonnementen of koop 'm los


Reactie plaatsen