Meesterijsbereiders op bezoek bij Spaanse citrusgaard
24 november 2023 

Meesterijsbereiders op bezoek bij Spaanse citrusgaard

Het Gilde van Meesterijsbereiders bezocht van 6 tot en met 9 november de Spaanse stad Valencia. Naast verschillende vergaderingen en overleggen stond er ook een bezoek aan een biologische citrusgaard op het programma.

Het bezoek aan de biologische citrusgaard nam een volle dag in beslag. De meesterijsbereiders leerden er alles over citrus. En niet alleen over de bekende mandarijnen, sinaasappels en grapefruits. Luc Blok vertelt dat er meer dan 1000 verschillende soorten citrusfruit bestaan. “Soorten waarvan het sap heerlijk is maar ook soorten waarvan juist de schil een heerlijke smaak geeft.” Naast uitleg mochten de meesterijsbereiders ook uitgebreid proeven van de verschillende soorten fruit.

Het gilde heeft met deze trip een ‘eigen’ leverancier gevonden van allerlei soorten biologisch citrusfruit. “Vandaag besteld, overmorgen vers is huis”, zegt Blok. “Het magazijn is daar gewoon buiten aan de boom.”
Hij adviseert ijsbereiders ook om verse citrus voortaan rechtstreeks bij de boer te bestellen, hoewel hij het adresje van de meesterijsbereiders geheim houdt. “Nee, natuurlijk gaan wij niet vertellen bij welke boer wij mogen inkopen. Maar goed nieuws, er zijn heel veel lokale citrusboeren in de omgeving van Valencia die allemaal graag zelf exporteren. Dus wat let je om je eigen citrus op te laten sturen? Zo vers van de boom geplukt.”

Bron: Vakblad IJs

STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland


Reactie plaatsen