Michelin onthult nieuwe inschrijvingen voor december 2022
24 december 2022 

Michelin onthult nieuwe inschrijvingen voor december 2022

Elke maand maken de inspecteurs van Michelin enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Michelingids Nederland. 

De geselecteerde restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en in de app. U herkent ze ook gemakkelijk dankzij het ‘Nieuw’ symbool. Worden dan ook Michelinsterren, groene Michelinsterren en Bib Gourmands bekendgemaakt? Dat zou best kunnen! Al zal u de nieuwe onderscheidingen pas tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie ontdekken.

Nieuw in de Michelingids voor december 2022
Deze maand hebben de inspecteurs drie restaurants geselecteerd. We moedigen u uiteraard aan om deze beloftevolle zaken snel uit te proberen.

Bistro Refter - Winsum
De gezellige bistro van Roelfien Steen en Cor Klevering is een huis van vertrouwen. Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers bereid door een ervaren chef. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar u smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère. Chef Steen verwent vleesliefhebbers dan weer met een mooie filet pur die perfect saignant is gebakken en geassocieerd wordt met een lekkere bearnaise saus, bereid volgens de regels van de kunst. De eerder beknopte maar interessante kaart die u bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht.

Bistro Refter ©Roelfien Steen

Hendrik van Maurick - Vught
De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. De bosrijke omgeving, de ophaalbrug, de binnenplaats, … Wat is dit een prachtige plek! Binnen wordt dat historische karakter gecombineerd met modern comfort. Het portret van ridder Van Maurick, met smartphone in de hand, is een eyecatcher. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. De kwaliteit van Hollands lamsrack komt bijvoorbeeld mooi tot uiting dankzij een goed gebonden jus die is aangelegd met zwarte knoflook en bewerkte garnituren als een flan van pastinaak en gestoofde compote van ui. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus!

©Hendrik van Maurick

YAMA - Rotterdam
YAMA laat u op een persoonlijke manier kennismaken met Japan. Het sobere zendecor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek. Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij graag betrekt in zijn verhaal. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontwaart u Europese invloeden, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook). We onthouden onder meer een sushi van boterzacht gegaarde gerookte paling en geweldig krokante tempura van spring roll gevuld met krabvlees en eitjes van krab. Het zal u dan ook niet verbazen dat reserveren hier een must is!

YAMA ©Ayako Nishibori

Hoofdfoto YAMA ©Ayaki Nishibori
Geschreven door Le Guide MICHELIN


STRRN Magazine - alles over de culinaire top van Nederland

Onze abonnementen of los nummer bestellen

Reactie plaatsen